Μάντχα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πινακίδα οδοσήμανσης στην Μάντχα
Μαγαζιά στο χωριό Χάραχ

Η ομανική επικράτεια της Μάντχα (αραβικά: مدحاء‎‎) ή Ουάντι Μάντχα είναι ένα ενκλάβιο του Ομάν, που περιβάλλεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Στο εσωτερικό του βρίσκεται η Νάχουα, ένα ενκλάβιο δεύτερης τάξης που αποτελεί μέρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Μάντχα βρίσκεται στα μισά του δρόμου μεταξύ της χερσονήσου Μουσαντάμ και του υπόλοιπου Ομάν. Εντάσσεται στο Κυβερνείο Μουσαντάμ.

Το εξκλάβιο βρίσκεται στον δρόμο Φουτζάιρα-Χορφακάν στο Εμιράτο Σαριά των ΗΑΕ και καταλαμβάνει έκταση 75 τ.χλμ. Υπάρχουν δύο έξοδοι στην Μάντχα στον δρόμο Φουτζάιρα-Χορφακάν. Αν και τα σύνορα ορίστηκαν το 1969, η απόφαση των κατοίκων της Μάχντα να ενσωματωθούν στην επικράτεια του Ομάν, χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930 ή του 1940.[1]

Η Madha είναι ως επί το πλείστον άδεια, με το ανεπτυγμένο τμήμα, που ονομάζεται "Νέα Μάντχα", να περιέχει δρόμους, σχολείο, ταχυδρομείο, χώρο Έιντ, αστυνομικό τμήμα, τράπεζα, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση και αεροδρόμιο. Υπάρχει επίσης περίπολος της Βασιλικής Αστυνομίας του Ομάν.

Ο πληθυσμός είναι λιγότερος από 3.000 κατοίκους.[2]

Εντός της Μάντχα, υπάρχει ένα εξκλάβιο των ΗΑΕ, η Νάχουα, που αποτελεί μέρος του Εμιράτου της Σαριά.

Το 2014, ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθεί ένα Μουσείο της Μάντχα,[3] για να στεγάσει την συλλογή του τοπικού ιστορικού Μοχάμεντ μπιν Σαλέμ αλ Μαντχανί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]