Μάνι Μάτερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάνι Μάτερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4  Αυγούστου 1936[1][2]
Herzogenbuchsee
Θάνατος24  Νοεμβρίου 1972[1][2]
Κίλχμπεργκ
Αιτία θανάτουτροχαίο ατύχημα
Τόπος ταφήςBremgarten cemetery
Χώρα πολιτογράφησηςΕλβετία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςγερμανικά της Βέρνης
Γερμανικά
Εκπαίδευσηδιδακτορικό δίπλωμα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδιστής-τραγουδοποιός
νομικός
ποιητής-νομικός
ποιητής
μουσικός ηχογραφήσεων
Περίοδος ακμής1965
Οικογένεια
ΤέκναMeret Matter
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςSwiss Music Awards
Ιστότοπος
www.manimatter.ch
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μάνι Μάτερ (Mani Matter, 4 Αυγούστου 193625 Νοεμβρίου 1972) ήταν δημοφιλής Ελβετός τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Το πραγματικό του όνομα ήταν Χανς-Πέτερ Μάτερ (Hans-Peter Matter).

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάνι Μάτερ γεννήθηκε στο Χερτσόγκενμπούχζεε του Καντονίου της Βέρνης. Ο πατέρας του, Έρβιν Μάτερ, ήταν δικηγόρος και η μητέρα του, η Ολλανδή Βιλελμίνα ντε Χάαν-Μάτερ, ήταν γραμματέας. Οι γονείς του είχαν και μια κόρη δύο χρόνια μεγαλύτερή του, την Έλεν.

Μεγαλώνοντας στη Βέρνη, ο Μάνι άρχισε να ερμηνεύει δικά του τραγούδια στη βερνική διάλεκτο της γερμανικής σε τοπικές εκδηλώσεις και στο ραδιόφωνο, συνοδεύοντάς τα ο ίδιος με την κιθάρα του. Υπήρξε δραστήριος πρόσκοπος και ερμήνευσε τα πρώτα δικά του τραγούδια σε προσκοπικές εσπερινές συγκεντρώσεις. Επίσης ερμήνευσε μαζί με τους «Τροβαδούρους της Βέρνης» (Berner Troubadours).

Ο Μάνι Μάτερ σκοτώθηκε σε ηλικία 36 ετών σε τροχαίο δυστύχημα, που συνέβη κοντά στο Κίλχμπεργκ του Καντονίου της Ζυρίχης, ενώ πήγαινε σε μια συναυλία. Είναι θαμμένος στο Κοιμητήριο Μπρεμγκάρτεν (Bremgartenfriedhof) στη Βέρνη.[3] Ο Μάτερ ήταν έγγαμος με την Τζόυ Νταίμπελι (Joy Doebeli) από το 1963 και είχαν τρία παιδιά. Το στιχουργικό έργο του είναι αρχειοθετημένο στα Ελβετικά Λογοτεχνικά Αρχεία στη Βέρνη.

Αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τραγούδια του Μάνι Μάτερ στη διάλεκτο της Βέρνης παραμένουν πολύ δημοφιλή στο γερμανόφωνο τμήμα της Ελβετίας και ο καλλιτέχνης μια σημαντική επιρροή στη μουσική σκηνή της διαλέκτου στη Βέρνη, με τα τραγούδια του να ερμηνεύονται συχνά από άλλους τραγουδιστές. Μια τέτοια συλλογή κυκλοφόρησε το 1992 στο άλμπουμ Matter Rock.[4] Τα τραγούδια του Μάτερ διδάσκονται συχνά σε σχολείο (ακόμα και σε μαθήματα για ενήλικες που επιθυμούν να μάθουν τη βερνική διάλεκτο της γερμανικής) και είναι γνωστά για τη μαλακή ειρωνεία τους. Το 2002 γυρίσθηκε το βιογραφικό ντοκιμαντέρ με τίτλο Mani Matter - Warum syt dir so truurig? σε σκηνοθεσία του Φρήντριχ Κάπελερ (Friedrich Kappeler)

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1966 I han en Uhr erfunde (EP, μετάφρ.: «Εφεύρα ένα ρολόι»)
  • 1967 Alls wo mir id Finger chunnt (EP, μετάφρ.: «Καθετί που αγγίζω»)
  • 1970 Hemmige (EP, «Αναστολές»)
  • 1972 Betrachtige über nes Sändwitsch (EP, μετάφρ.: «Σκέψεις ενός σάντουιτς»)
  • 1973 Ir Ysebahn (LP, μετάφρ.: «Στο τρένο»)
  • 1973 I han es Zündhölzli azündt (διπλό LP, μετάφρ.: «Άναψα ένα σπίρτο»)


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 3  Μαΐου 2014.
  2. 2,0 2,1 2,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 14557542m.
  3. Huber, Martin (31 August 2016). «Wo Mani Matter ums Leben kam» (στα γερμανικά). Tages-Anzeiger. ISSN 1422-9994. https://www.tagesanzeiger.ch/zuerich/stadt/wo-mani-matter-ums-leben-kam/story/23256108. Ανακτήθηκε στις 29 June 2019. 
  4. AG, Berner Zeitung, Tamedia Espace. «What's the Matter?» (στα γερμανικά). Berner Zeitung. ISSN 1424-1021. https://www.bernerzeitung.ch/27054982. Ανακτήθηκε στις 29 June 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]