Λόφος Ασπίδος (Άργος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άποψη του λόφου Ασπίδος από το κάστρο του Άργους.
Άποψη του λόφου από το πρώτο λύκειο Άργους.

Ο λόφος Ασπίδος, γνωστός και ως λόφος του Προφήτη Ηλία, είναι ένας επίπεδος σχετικά λόφος ο οποίος βρίσκεται στην πόλη του Άργους. Ο λόφος χρησίμευε σαν μία από τις δύο ακροπόλεις του αρχαίου Άργους (μαζί με το κάστρο Λάρισας). Το όνομα «Ασπίς» αναφέρεται στο σχήμα του λόφου. Ο λόφος έχει υψόμετρο που φτάνει περίπου τα 80 μέτρα.

Ίχνη κατοίκησης σε περιοχές κοντά στο λόφο έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον από το 3000 π.Χ. Ο λόφος οχυρώθηκε με τείχος στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με τον Απολλόδωρο, ο λόφος πήρε το όνομα του από την ασπίδα που έκρυψε η θεά Αθηνά σε ένα λόφο του Άργους.[1]

Στη δυτική πλαγιά του λόφου ιδρύθηκαν κατά την αρχαία εποχή τα ιερά του Απόλλωνα και της Αθηνάς. Για αρκετούς αιώνες στον λόφο αυτό ήταν χτισμένη η πόλη του Άργους, η οποία με την έναρξη της μυκηναϊκής εποχής μεταφέρθηκε στην σημερινή της θέση.

Σήμερα, στο κέντρο του λόφου βρίσκεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, από όπου προέρχεται το δεύτερο όνομα του λόφου - λόφος του Προφήτη Ηλία.

Αρχαιολογική σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την μεσοελλαδική εποχή (21ος με 17ος αιώνας π.Χ.) οργανώθηκε ένας οικισμός στην περιοχή του λόφου ο οποίος έφτανε τα είκοσι χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα σε έκταση, και αναπτύχθηκε σταδιακά σε τρεις φάσεις. Στην τέταρτη φάση του οικισμού, τον 17ο αιώνα π.Χ. ιδρύθηκε ένα τείχος για την περαιτέρω οχύρωση της πόλης.

Ο οικισμός του Άργους μεταφέρθηκε στην πεδινή έκταση ανατολικά του λόφου στην αρχή της μυκηναϊκής εποχής, αν και στην έκταση του λόφου συνέχισε να υπάρχει νεκροταφείο μέχρι το τέλος της μυκηναϊκής εποχής.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ, Δημοσιεύθηκε από τις: ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ. «Ο ΛΟΦΟΣ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ». Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2023. 
  2. «Λόφος Ασπίδος - Δειράς, Άργος - Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας». www.argolisculture.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2023.