Λόγιος Ερμής (Σύγγραμμα Φιλολογικόν)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το φιλολογικό σύγγραμμα. Για το περιοδικό του 1811 που εκδιδόταν στη Βιέννη, δείτε: Ερμής ο Λόγιος.
Εξώφυλλο του 1866

Ο Λόγιος Ερμής ήταν περιοδική έκδοση του Κωνσταντίνου Κόντου, καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα των «ελληνικών γραμμάτων».

Αν και, όπως δηλώνεται στο εξώφυλλο του πρώτου τεύχους, πρόκειται για ένα «Σύγγραμμα φιλολογικόν περιοδικόν τετράκις του έτους εκδιδόμενον», μόνο 4 τεύχη [Τ. 1, Τεύχος 1-3 (1866-1867], Τ. 5, Τεύχος 1 (1876)] έχουν εντοπιστεί σε διάφορες βιβλιοθήκες/συλλογές της χώρας μας (Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Ελληνικό και Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο, Πανεπιστήμιο Κρήτης κλπ.) Τα τρία πρώτα τεύχη του περιοδικού εκδόθηκαν στο Λέιντεν, ενώ το τεύχος του 1876 στην Αθήνα (Τυπογραφείο Θρασύβουλου Παπαλεξανδρή).

Το περιεχόμενο και των τεσσάρων τευχών έχει ψηφιοποιηθεί και ευρετηριαστεί στη ψηφιακή συλλογή Δανϊηλίς στο πλαίσιο σχετικής συνεργασίας της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών. Εκτενής αρθρογραφία του Κ. Κόντου μπορεί να αναζητηθεί στην ψηφιακή συλλογή Πλειάς, όπου ευρετηριάζονται περισσότερα από 50 άρθρα του (Γλωσσικαί παρατηρήσεις, Ποικίλα φιλολογικά κλπ) σε σημαντικά περιοδικά όπως η Εστία (περιοδικό) και ο Παρνασσός.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προτεινόμενη βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θανάσης Καραβάτος, Ερμής ο Λόγιος: ένα βήμα διαλόγου για τη μετακένωση του ζωικού μαγνητισμού-μεσμερισμού , Τα Ιστορικά, τομ.12, τ/χ.23, (Δεκέμβριος 1995), σελ.299-316

Δικτυακοί τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]