Λυσίμαχος της Τελμησσού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Λυσίμαχος της Τελμησσού
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Περίοδος ακμής3ος αιώνας π.Χ.
Οικογένεια
ΤέκναΠτολεμαίος Β´ της Τελμησσού
ΓονείςΠτολεμαίος ο Επίγονος
ΟικογένειαΔυναστεία των Λυσιμαχιδών

O Λυσίμαχος (άκμασε τον 3ο αι. π.Χ.) από τη Δυναστεία των Λυσιμαχιδών ή Λυσίμαχος Β΄ ήταν Έλληνας πρίγκιπας από τη Λυκία της Μ. Ασίας, που υπηρέτησε ως βασιλιάς της Τελμησσού, υποτελής των Πτολεμαίων της Αιγύπτου.

Η αρχαία Τελμησσός της Λυκίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Πτολεμαίου Α΄ του Επιγόνου και μίας ανώνυμης Ελληνίδας αριστοκράτισσας. Νεότερος αδελφός του ήταν ο Επίγονος της Τελμησσού. Ο πατέρας του ήταν γιος του Λυσιμάχου βασιλιά της Θράκης, Μ. Ασίας & Μακεδονίας και της Αρσινόης Β΄, κόρης του Πτολεμαίου Α΄ της Αιγύπτου. Ο Πτολεμαίος ο Επίγονος είχε υιοθετηθεί από τον Πτολεμαίο Β΄, που τον όρισε συμβασιλιά του, αλλά όταν εξεγέρθηκε, ο Πτολεμαίος Β΄ τον έπαυσε από διάδοχό του και τον όρισε βασιλιά της Τελμισσού, υποτελή του.

Ο Λυσίμαχος Β΄ γεννήθηκε όσο ο πατέρας του ήταν συμβασιλιάς (267-259) με τον Πτολεμαίο Β΄ στην Αλεξάνδρεια, ή μετά όταν ο πατέρας του έγινε ηγεμόνας (259-240) στην Τελμησσό της Λυκίας. Λίγα γνωρίζουμε για τον Λυσίμαχο Β΄, πριν διαδεχθεί τον πατέρα του.

Το 246 απεβίωσε ο Πτολεμαίος Β΄ Φιλάδελφος και τον διαδέχθηκε ο γιος του Πτολεμαίος Γ΄ Ευεργέτης. Ο Πτολεμαίος Επίγονος είχε φροντίσει για τα δημόσια κτήρια και είχε μεριμνήσει για ένα απλούστερο φορολογικό σύστημα. Για την καλή του διοίκηση τιμήθηκε με διάταγμα τού εξαδέλφου του Πτολεμαίου Γ΄. Αυτό δίνει προνόμια και στον φίλο του Αριστέα Κλεάνδρου, Μακεδόνα, που ζήτησε κατόπιν επιστολής του. Λίγο μετά ο πατέρας του απεβίωσε το 240 και μάλλον μετά τον διαδέχθηκε ο Λυσίμαχος. Το 222 απεβίωσε ο Πτολεμαίος Γ΄ και τον διαδέχθηκε ο γιος του Πτολεμαίος Δ΄ Φιλοπάτωρ. Ο Λυσίμαχος κυβέρνησε, ώσπου απεβίωσε το 206· το 204 απεβίωσε και ο 2ος εξάδελφός του Πτολεμαίος Δ΄.

Σύμφωνα με σωζόμενες επιγραφές της Τελμησσού, ο Λυσίμαχος δεν φαίνεται να έλαβε βασιλικό τίτλο· μάλλον αναγνώριζε την εξουσία των Πτολεμαίων της Αιγύπτου. Φαίνεται, ότι η σχετική αυτονομία του αυξανόταν. Από το 222 η δύναμη των Πτολεμαίων άρχισε να μειώνεται εκτός της Αιγύπτου δραματικά, έτσι ο Λυσίμαχος και η οικογένειά του θα μπορούσαν να αποτάξουν την επικυριαρχία της Αλεξάνδρειας. Από ένα σημείο και μετά αυτός και οι οικείοι του απολάμβαναν εξαίρετες, καρδιακές σχέσεις με τον Αντίοχο Γ΄ τον Μεγάλο των Σελευκιδών (βασ. 222-187), εχθρό των Πτολεμαίων, που την περίδο αυτή επέκτεινε την εξουσία του στη Μ. Ασία. Όταν ο Λυσίμαχος απεβίωσε, τον διαδέχθηκε ο γιος του Πτολεμαίος Β΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε μία αγνώστου ονόματος Ελληνίδα και είχε τέκνο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • R.S. Bagnall, The administration of the Ptolemaic possessions outside Egypt, Brill Archive, 1976
  • R.A. Billows, Kings and colonists: aspects of Macedonian imperialism, BRILL, 1995