Λουντέκα της Μερκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λουντέκα της Μερκίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0η χιλιετία
Θάνατος827
Ανατολική Αγγλία
ΕθνικότηταΆνγκλοι
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολεμιστής
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς της Μερκίας (825–827)

Ο Λουντέκα της Μερκίας, βασιλιάς της Μερκίας (Ludeca, 826 - 827) διαδέχτηκε τον Μπέορνγουλφ της Μερκίας ο οποίος έπεσε σε μάχη εναντίον των Ανατολικών Άγγλων αλλά σκοτώθηκε και ο ίδιος σε μάχη όταν προσπάθησε να τους υποτάξει την επόμενη χρονιά. Το Αγγλοσαξωνικό χρονικό αναφέρει ότι "ο Λουντέκα έπεσε στην μάχη μαζί με πέντε κόμητες οι οποίοι πολέμησαν πιστά μαζί του", ο Φλωρέντιος του Γούστερ γράφει αναλυτικά για την συγκεκριμένη ιστορία :

"Ο Λουντέκα βασιλιάς της Μερκίας, συγκέντρωσε τις δυνάμεις του και οδήγησε τον στρατό του στο βασίλειο των Ανατολικών Άγγλων για να πάρει εκδίκηση για την συντριβή και τον φόνο του προκατόχου του Μπέορνγουλφ. Σε μια σκληρή μάχη ανάμεσα στους γηγενείς και τον βασιλιά τους έπεσε μαζί με τους πέντε πιο πιστούς του κόμητες και το μεγαλύτερο τμήμα του στρατού του, όσοι διασώθηκαν δραπέτευσαν και ο Ουίγκλαφ της Μερκίας τον διαδέχθηκε στο διαλυμένο βασίλειο του". Πριν την περίοδο της βασιλείας του αναφέρεται σε δυο διατάγματα του βασιλείου της Μερκίας ως κόμης του Μπέορνγουλφ (824).

Λουντέκα της Μερκίας
Δυναστεία "Β"
Θάνατος: 827
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Μπέορνγουλφ της Μερκίας
Βασιλιάς της Μερκίας
Saint Alban's cross.svg

826 - 827
Διάδοχος
Ουίγκλαφ της Μερκίας


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ludeca of Mercia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).