Λουλούδι της ερήμου (βιβλίο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Λουλούδι της ερήμου.
Desert Flower: The Extraordinary Journey of a Desert Nomad
ΣυγγραφέαςΓουόρις Ντίρι, Καθλήν Μίλλερ
ΜεταφραστήςΜάρα Ευθυμίου
ΤίτλοςΛουλούδι της ερήμου
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1998

Το βιβλίο λουλούδι της ερήμου είναι μια αυτοβιογραφία στην οποία η μία εκ των συγγραφέων της, Γουόρις Ντίρι, αφηγείται την δική της προσωπική ιστορία.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Σομαλία της Αφρικής, η Γουόρις Ντίρι βίωσε καταστάσεις που οι κάτοικοι των ανεπτυγμένων χωρών της δύσης δεν μπορούν να συλλάβουν λόγω της απόστασης και της απουσίας της ενημέρωσης. Η αυτοβιογραφία της προσπαθεί να καταδείξει την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, τους περιορισμούς που υφίσταται και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης φύσης. Η ίδια κατόρθωσε να διαφύγει, χαράζοντας την δική της πορεία. Ύστερα από πολλές δυσκολίες, έγινε μοντέλο και ακτιβίστρια των δικαιωμάτων της γυναίκας, διετέλεσε πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο και αγωνίστηκε για την κατάργηση της κλειτοριδεκτομής που εφαρμόζεται ακόμη σε χώρες της Αφρικής και σε άλλες χώρης του πλανήτη όπου η επέμβαση αποτελεί μέρος της τοπικής παράδοσης.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1998 με συγγραφείς την ίδια την ηρωίδα του βιβλίου Γιούρις Ντίρι και την Καθλήν Μίλλερ (Cathleen Miller),[1] ενώ το 2009 η ιστορία μεταφέρθηκε με ομώνυμο τίτλο στην μεγάλη οθόνη το 2009, με παραγωγούς τους Πίτερ και Μπέντζαμιν Χέρμαν και το μοντέλο από την Αιθιοπία Λίγια Κεμπεντέ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.[2]

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτη έκδοση
Ελληνική έκδοση
  • Λουλούδι της ερήμου, μεταφρ. Μάρα Ευθυμίου, Ωκεανίδα, 1999, σσ. 328, ISBN 960-410-102-1
Βραβεύσεις
  • Corine International Book Prize, [Bavarian Landesverband-Börsenverein des Deutschen Buchhandels], 2002

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Desert Flower: The Extraordinary Journey of a Desert Nomad» (στα Αγγλικά). Publishers Weekly. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2015. 
  2. Hofmann, Katja (9 Φεβρουαρίου 2008). «Model Liya Kebede to star in 'Flower'» (στα Αγγλικά). Variety. http://www.variety.com/article/VR1117980606.html?categoryid=13&cs=1&nid=2564/. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]