Λουίζα φον Μπόζε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουίζα φον Μπόζε
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Φεβρουαρίου 1813[1][2]
Βερολίνο
Θάνατος3  Οκτωβρίου 1883[1][2]
Μπάντεν-Μπάντεν
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμαικήνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςCarl August von Bose (1845–άγνωστη τιμή)[3]
ΓονείςΓουλιέλμος Β΄ της Έσσης-Κάσσελ[4] και Αιμιλία Όρτλεπ[4]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λουίζα-Βιλελεμίνη, γερμ.: Louise-Wilhelmine-Emilie, grafin von Bose, που γεννήθηκε ως κόμισσα του Ράινμπαχ-Λέσονιτς, γερμ.: grafin von Reichenbach-Lessonitz, (1813 - 1883) από τον Οίκο της Έσσης ήταν ευεργέτιδα των πενήτων και προστάτιδα των τεχνών και των επιστημών, ιδιαίτερα των φυσικών επιστημών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η μεγαλύτερη από τα οκτώ παιδιά του Γουλιέλμου Β΄ εκέκτορα της Έσσης-Κάσσελ και της δεύτερης συζύγου του Αιμιλίας κόμισσας του Ράιχενμπαχ-Λέσονιτς. Η Λουίζα ήταν η αγαπημένη κόρη του πατέρα της, ο οποίος, όπως λέγεται, εκτίμησε την ευφυΐα και την γλυκιά, χαρωπή φύση της.

Παντρεύτηκε τον Κάρολο-Αύγουστο κόμη του Μπόζε (1814-1887) το 1845 και το ζεύγος ζούσε στη Φρανκφούρτη, στο Βήσμπαντεν και στο Μπάντεν-Μπάντεν. Η Λουίζα κληρονόμησε μία τεράστια περιουσία από τη μητέρα της, την Αιμιλία κόμισσα του Ράιχενμπαχ-Λέσονιτς, την κόρη του Γιόχαν-Κρίστιαν Όρτλεπ εμπόρου χρυσού. Η περιουσία της Αιμιλίας είχε αποτιμηθεί σε 48 εκατομμύρια μάρκα τη στιγμή του τέλους της, ποσό που ισοδυναμεί με δισεκατομμύρια δολάρια στη σημερινή οικονομία και κατανεμήθηκε εξίσου μεταξύ της Λουίζας και των έξι επιζόντων αδελφιών της.

Η Λουίζα και ο Κάρολος φον Μπόζε (Μνημείο Μπόζε στη Λουίζενστρασε στο Κάσσελ). Το μνημείο φέρει την επιγραφή Γνώρισε τον εαυτό σου.

Ο κόμης και η κόμισσα φον Μπόζε δημιούργησαν πολλά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης μίας δωρεάς 733.500 χρυσών μάρκων στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ,το παλαιότερο ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης του Βερολίνου. Η δωρεά επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για ιατρική έρευνα, τόσο μέσω υποτροφιών σε φοιτητές ιατρικής, όσο και για επιχορηγήσεις σε ταξίδια και βοήθεια σε ενεργούς γιατρούς. Ο κόμης και η κόμισσα φον Μπόζε παρείχαν σημαντική χρηματοδότηση για την εκπαίδευση των μη προνομιούχων και παραμελημένων παιδιών στο Kάσσελ, περιοχής που έζησε μικρή η Λουίζα, και ιδρύθηκε το Νοσοκομείο Παίδων του Μπράμπαντ (καταστράφηκε το 1943), το οποίο φρόντιζε για τους διδασκάλους της Έσσης, τις χήρες και τα ορφανά. Ήταν ευεργέτες της Εθνικής Εταιρείας Έρευνας Ζένκενμπεργκ στη Φρανκφούρτη και το Ίδρυμα Κόμισσα Λουίζα φον Μπόζε χρηματοδότησε τη δημιουργία του Οδοντιατρικού Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο του Mάρμπουργκ. Το Μουσείο Μπόζε στη Λουίζενστρασε (= οδός Λουίζας) στο Κάσσελ πήρε το όνομά της, όπως και το σχολείο των κοριτσιών (Λουίζενσουλε), που ίδρυσε το 1855 και το οποίο παραμένει ενεργό σήμερα.

Το Ίδρυμα Λουίζα φον Μπόζε περιήλθε στην πόλη Κάσσελ μετά το τέλος της και περιλάμβανε την εκτενή συλλογή έργων τέχνης της, η οποία αργότερα αποτέλεσε τον πυρήνα της συλλογής της Νέας Πινακοθήκης, μαζί με άλλα προσωπικά αναμνηστικά, έπιπλα και έγγραφα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1845 τον Κάρολο-Αύγουστο κόμη του Μπόζε.

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]