Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λιύντικα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Λιούντικα
Γενικές πληροφορίες
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΆρπαντ
ΑδέλφιαΓέλεκ
Ζόλταν της Ουγγαρίας
ΟικογένειαΟίκος των Άρπαντ

Ο Λιύντικα ή Λεβέντε, ουγγρ. Liüntika / Levente (απεβ. πριν το 907) από τον Οίκο των Αρπάντ ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Αρπάντ μεγάλου πρίγκιπα των Ούγγρων και αρχηγός φυλής. Ως στρατιωτικός ηγέτης συμμετείχε στην κατάκτηση της Ουγγαρίας.

Κατά το έθος των Γκόκτουρκς (Μπλε Τούρκων) και Χαζάρων, ο εστεμμένος πρίγκιπας αναγορευόταν από το συγκεντρωμένο πλήθος. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις πηγές, όπου ο Λιύνντικα εμφανίζεται ως αρχηγός των Καμπάρων. Αυτοί ήταν η τελευταία εθνότητα, που ενώθηκε με τον Ουγγρικό λαό. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ζ΄ των Μακεδόνων τον πορφυρογέννητο, που ακολουθεί τον κριτή Μπουλκσού, ένας άρχων διοικούσε τις τρεις φυλές των Καμπάρων. Ο Κωνσταντίνος Ζ΄ πιστεύει, ότι ο Λιύντικα ήταν ο αρχηγός κατά τη διάρκεια της κατάκτησης.

Πολέμησε εναντίον των Βουλγάρων, ενώ ο πατέρας του Αρπάντ άρχισε με τον κύριο στρατό του και τους συμμάχους του Μοραβούς να επιτίθεται στην Παννονία και τα Βουλγαρικά σύνορα, στη μεγάλη Ουγγρική πεδιάδα. Έπειτα από την κατάκτηση μάλλον έγινε ηγεμόνας της Μοραβίας, διότι εκεί αναφέρεται ένα κάστρο με το όνομα Λαβέντενμπουρτς σε έγγραφο τού 1054.

  • Kristó Gyula (főszerk.), Engel Pál, Makk Ferenc: Korai magyar történeti lexikon (9-14- század). Akadémiai Kiadó, Budapest, 662. o. ISBN 963-05-6722-9 (1994)