Λιού Μπου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιού Μπου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση160
Jiuyuan District
Θάνατος7  Φεβρουαρίου 199
Πίζου
Αιτία θανάτουαπαγχονισμός
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Παρατσούκλι"El General Volador" (飛將)
Χώρα πολιτογράφησηςEastern Han
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΠολέμαρχος
τοξοβόλος[1]
Οικογένεια
ΤέκναLü Lingqi
ΣυγγενείςDong Zhuo (θετός γονέας)
ΟικογένειαΔυναστεία Χαν
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λιού Μπου (Lü Bu) πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου του έτους 199. Ο τίτλος ευγενείας του ήταν Φενγκξιάν και ήταν Κινέζος στρατηγός, πολιτικός και πολέμαρχος ο οποίος έζησε κατά την ύστερη δυναστεία των Ανατολικών Χαν της Αυτοκρατορικής Κίνας. Αρχικά ήταν υφιστάμενος του πολέμαρχου Ντινγκ Γιουάν, τον οποίο πρόδωσε και δολοφόνησε αυτομολώντας στον Ντονγκ Ζουό, τον πολέμαρχο που έλεγχε την κεντρική κυβέρνηση των Χαν στις αρχές της δεκαετίας του 190. Το έτος 192, στράφηκε εναντίον και του Ντονγκ Ζουό τον οποίο επίσης σκότωσε μετά από υποκίνηση του Γουάνγκ Γιουν και του Σισάν Ρουί, αργότερα όμως νικήθηκε και απομακρύνθηκε από τους ίδιους τους οπαδούς του Ντονγκ.

Από το 192 έως τις αρχές του 195, ο Λιού Μπου περιπλανήθηκε στην κεντρική και βόρεια Κίνα, αναζητώντας διαδοχικά καταφύγιο σε πολέμαρχους όπως ο Γιουάν Σου, ο Γιουάν Σάο και ο Ζανγκ Γιανγκ. Το έτος 194, κατάφερε να πάρει τον έλεγχο της επαρχίας Γιαν από τον πολέμαρχο Τσάο Τσάο με τη βοήθεια αποστατών από την πλευρά του Τσάο, ο οποίος πήρε πίσω τα εδάφη του μέσα σε δύο χρόνια. Το 195, ο Λιού Μπου στράφηκε εναντίον του Λιού Μπέι, ο οποίος του είχε προσφέρει καταφύγιο στην επαρχία Ξου, όπου και απέσπασε τον έλεγχο της επαρχίας από τον οικοδεσπότη του. Αν και είχε συμφωνήσει σε συμμαχία με τον Γιουάν Σου νωρίτερα, διέκοψε τους δεσμούς μαζί του αφού ο Γιουάν αυτοανακηρύχτηκε αυτοκράτορας - προδοσία εναντίον του αυτοκράτορα Ξιάν του Χαν - και ενώθηκε με τον Τσάο και άλλους σε επίθεση ενάντια στον υποκριτή. Ωστόσο, το 198, τάχθηκε ξανά στο πλευρό του Γιουάν Σου και δέχτηκε επίθεση από τις συνδυασμένες δυνάμεις του Τσάο και του Λιου, με αποτέλεσμα την ήττα του στη Μάχη του Ξιαπί το έτος 199. Συνελήφθη και εκτελέστηκε δια απαγχονισμού με εντολή του Τσάο.

Αν και ο Λιού Μπου περιγράφεται από ιστορικές πηγές καθώς και από ιστορίες φαντασίας ως ένας εξαιρετικά ισχυρός πολεμιστής, ήταν επίσης διαβόητος για την ασταθή συμπεριφορά του. Άλλαζε στρατόπεδο συχνά και πρόδιδε ελεύθερα τους συμμάχους του. Ήταν πάντα καχύποπτος με τους άλλους και δεν μπορούσε να ελέγξει τους υφισταμένους του. Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν τελικά στην πτώση του. Στο ιστορικό μυθιστόρημα του 14ου αιώνα Ρομάντζο των Τριών Βασιλείων[2], οι λεπτομέρειες της ζωής του δραματοποιούνται και ορισμένα πλασματικά στοιχεία - συμπεριλαμβανομένου του ρομαντισμού του με τη φανταστική χαρακτήρα Ντιαοτσάν - προστίθενται για να τον απεικονίσουν ως έναν σχεδόν αδιαμφισβήτητο πολεμιστή που ήταν όμως αδίστακτος και παρορμητικός χωρίς ηθική.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.
  2. Κωνσταντάρας, Νίκος (6 Οκτωβρίου 2019). «Τα «Τρία Βασίλεια» σήμερα». 
  3. Guanzhong, Luo. Romance of the Three Kingdoms. Penguin Books Ltd. ISBN 9780241332771. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Lü Bu στο Wikimedia Commons