Λιντσίχθυς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιντσίχθυς
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Μέσo Ιουρασικό
Καλιτεχνική αναπαράσταση ενός λιντσίχθη
Καλιτεχνική αναπαράσταση ενός λιντσίχθη
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Ακτινοπτερύγιοι (Actinopterygii)
Υπερτάξη: Παχυκορμοειδή (Pachycormiformes)[1]
Υποτάξη: Παχυκορμίδες (Pachycormidae)
Γένος: Λιντσίχθυς (Leedsichthys)
Είδος: Leedsichthys problematicus
(Λιντσίχθυς ο προβληματικός)

Ο Λιντσίχθυς ήταν ένα γιγάντιο ψάρι της οικογένειας των Παχυκορμίδων το οποίο ζούσε στους ωκεανούς της Ιουρασικής περιόδου.[2] Το πλησιέστερο στον Λιντσίχθη είδος είναι το ψάρι Amia calva, αλλά είναι πολύ μακρινός συγγενής. Ανήκει στις παχυκορμίδες, μια οικογένεια γιγάντιων διηθηματοφάγων που βασίλεψαν στις θάλασσες του μεσοζωικού αιώνα για πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια, από τη μέση Ιουρασική μέχρι το τέλος της Κρητιδικής περιόδου.

Ετυμολογία και ανακάλυψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λιντσίχθυς σημαίνει ψάρι του Λιντς και πήρε αυτό το όνομα από τον Άλφρεντ Νίκολσον Λιντς ο οποίος ανακάλυψε το πρώτο απολίθωμα του ψαριού το 1886 κοντά στο Πίτερμπουργκ της Αγγλίας.[2] Πήρε την επιστημονική ονομασία Λιντσίχθυς ο προβληματικός επειδή τα απολιθώματα που βρέθηκαν από τον Λιντς ήταν κατακερματισμένα και ήταν πολύ δύσκολο να αναγνωριστούν και να ερμηνευτούν.[2]

Φάσμα απολιθωμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απολιθώματα του λιντσίχθη έχουν βρεθεί στη Μεγάλη Βρετανία, στη βόρεια Γερμανία, στη Γαλλία και στη Χιλή.[3]

Μέγεθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύγκριση με έναν άνθρωπο

Παρόλο που έχουν βρεθεί εβδομήντα απολιθώματα λιντσίχθη τα περισσότερα είναι ελλειπή και σπασμένα.[2] Αυτό καθιστά δύσκολο τον υπολογισμό του μεγέθους του. Ο παλαιοντολόγος Άρθουρ Γούντουαρντ υπολόγισε το μήκος του στα 9 μέτρα[4] συγκρίνοντας την ουρά ενός Λιντσίχθη με την ουρά ενός άλλου είδους παχύκορμου, του Υψόκορμου. Το 1986 ο αρχαιολόγος Ντέιβιντ Μάρτιλ σύγκρινε τα οστά ενός λιντσίχθη με αυτά ενός είδους παχύκορμου που ανακάλυψε[5] αλλά οι ασυνήθιστες αναλογίες του εν λόγω δείγματος έδωσαν ένα ευρύ φάσμα πιθανών μεγεθών.[3] Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, από την τεκμηρίωση των ιστορικών ευρημάτων[6] και η ανασκαφή ενός ολοκληρωμένου σκελετού από το Πίτερμπουργκ[7][8] στηρίζουν τη θεωρία του Γούντουαρντ ότι το μέγεθος του λιντσίχθη είναι ανάμεσα στα 9 με 10 μέτρα ενώ υπήρχε περίπτωση να φτάσει μέχρι και τα 16 μέτρα[9]. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι έπαιρνε στον Λιντσίχθη γύρω στα 25 χρόνια για να φτάσει σε αυτά τα μεγέθη.[10]

Όπως και ο φαλαινοκαρχαρίας που είναι το μεγαλύτερο ψάρι που ζει σήμερα, έτσι και ο Λιντσίχθυς έτρωγε ζωοπλαγκτόν φιλτράροντας το θαλασσινό νερό στο στόμα του. Σε ένα απολίθωμα έχουν βρεθεί ίχνη από σαγόνια λειοπλευρόδοντα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Wiley. «Phylum Chordata» (PDF). σελ. 100. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2009. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Liston, 2004
  3. 3,0 3,1 Liston, 2008a
  4. Smith Woodward, 1905
  5. Martill, 1986
  6. Liston & Noè, 2004
  7. Sloan, 2004
  8. Liston, 2006
  9. Liston, 2005
  10. Liston, Steel & Challands, 2005

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Leedsichthys της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).