Λιββι-Καρελική Βικιπαίδεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Λιββι-Καρελική Βικιπαίδεια είναι η έκδοση της Βικιπαίδειας στην Λιββι-Καρελική γλώσσα.

Πριν από τη δημιουργία της Λιββι-Καρελικής Βικιπαίδειας υπήρχαν συζητήσεις εάν θα δημιουργηθεί μια κοινή έκδοση της Βικιπαίδειας στα καρελικά ή αν οι τρεις ποικιλίες (επίσημα Καρελικά, Λιββι-Καρελικά και Λουντι-Καρελικά) πρέπει να έχουν ξεχωριστή έκδοση της Βικιπαίδειας. Επειδή όλες αυτές οι γλώσσες είχαν ήδη ξεχωριστή βιβλιογραφία, ξεχωριστά μαθήματα γλώσσας και δικό τους κωδικό ISO, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας ξεχωριστής έκδοσης στα Λιββι-Καρελικά.

Οι εμπνευστές της δημιουργίας της Βικιπαίδειας στα Λιββι-Καρελικά (ή Καρελικά του Ολόνετς) ήταν μέλη της "Εταιρείας των φίλων της Καρελικής γλώσσας". Άλλοι που συνέβαλαν στην συγγραφή άρθρων στη γλώσσα ήταν ακτιβιστές, εκπρόσωποι του πανεπιστημίου Γιοενσούου, εκπρόσωποι δημόσιων οργανισμών της δημοκρατίας της Καρελίας, ακτιβιστές της Βικιπαίδειας που συνεισφέρουν σε άλλες γλώσσες της ρωσικής Ομοσπονδίας ή στα ρωσικά. Αυτοί οι χρήστες συνέβαλλαν επίσης στην μετάφραση της διεπαφής του λογισμικού στα Λιββι-Καρελικά.

Η Λιββι-Καρελική Βικιπαίδεια δημιουργήθηκε στον Επωαστήρα στις 19 Ιανουαρίου 2015. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2016, όταν ο αριθμός των άρθρων είχε ήδη ξεπεράσει τα 1.000, η γλωσσική επιτροπή ενέκρινε τη δημιουργία της Λιββι-Καρελικής Βικιπαίδειας και στις 7 Οκτωβρίου ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα, σε δική της σελίδα (olo.wikipedia.org).[1]

Στις 16 Απριλίου 2019 ο αριθμός των άρθρων ξεπέρασε τα 3.000.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]