Λεύκανση δοντιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος με τα καλύτερα και πιο μακροχρόνια αποτελέσματα, γιατί λευκαίνει σε βάθος και διάρκεια.Η λεύκανση των δoντιών στοχεύει στην αλλαγή του χρώματος και της φωτεινότητας των δoντιών[1]. Η χημική λεύκανση είναι μια μέθοδος της οδοντιατρικής επιστήμης που θεωρείται συντηρητική, σχετικά ασφαλής, είναι ανώδυνη και εφαρμόζεται στα δόντια χωρίς να επηρεάζει το σχήμα τους. Η λεύκανση με τη χρήση οδοντόπαστων δεν είναι χημική και η λεύκανση επιτυγχάνεται με την τριβή του δoντιού με σκληρό υλικό σε μορφή σκόνης που βρίσκεται στην οδoντόπαστα και κάνει απόξεση του δoντιού προκαλώντας ενδεχομένως φθορά στο προστατευτικό επίστρωμα του δoντιού και ανάπτυξη ευαισθησίας. Η χημική λεύκανση δεν επιδρά στο σχήμα, διαφοροποιεί όμως ποιοτικά τις εξωτερικές επιστρώσεις του δoντιού.

Χημική λεύκανση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λεύκανση των δoντιών μπορεί να αφορά ζωντανό ή απονευρωμένο δόντι, ενώ η διαδικασία της λεύκανσης μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι, μετά από οδηγίες που του έχουν δοθεί από τον οδοντίατρο, είτε από τον οδοντίατρο στο χώρο του οδοντιατρείου ή συνδυασμός των δύο παραπάνω.

Χημική λεύκανση στο οδοντιατρείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πραγματοποιείται με την χρήση ειδικών διαλυμάτων που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, τα οποία έχουν την δυνατότητα αφού διεισδύσουν στα δόντια να προκαλέσουν τον αποχρωματισμό των χρωστικών που βρίσκονται μέσα σε αυτά. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχει ο οδοντίατρος την λεύκανση των δοντιών. Η μέση διάρκεια αυτής της μεθόδου είναι μία ώρα.

H διαδικασία λεύκανσης δοντιών στο οδοντιατρείο είναι η εξής:

 1. Καταγραφή αρχικού χρώματος
 2. Καθαρισμός
 3. Τοποθέτηση προστατευτικού υλικού στα ούλα
 4. Δημιουργία του προστατευτικού νάρθηκα
 5. Εφαρμογή λευκαντικού ζελέ
 6. Τοποθέτηση ειδικού λαμπτήρα για την ενεργοποίηση του λευκαντικού παράγοντα
 7. Απομάκρυνση του λευκαντικού ζελέ
 8. Ξέπλυμα της επιφάνειας
 9. Αφαίρεση του προστατευτικού νάρθηκα

Χημική λεύκανση στo σπίτι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οδοντίατρος κατασκευάζει δυο πλαστικά μασελάκια (δισκάρια) που περιέχουν το υλικό της λεύκανσης, με τα οποία προμηθεύει τον ασθενή, μαζί με τις οδηγίες χρήσης αυτών. Για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα λεύκανσης δοντιών είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται το μασελάκι με το λευκαντικό gel για τουλάχιστον 4 ώρες το πρωί ή το βράδυ για τις επόμενες 10 – 20 μέρες[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Λεύκανση δοντιών». Elite Dental Implants. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
 2. «Λεύκανση Δοντιών Γλυφάδα | Μασελάκια, Led (Λειζερ) & Τιμές». Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2021. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]