Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ (Λευκωσία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ βρίσκεται στο κέντρο της Λευκωσίας. Όταν η Κύπρος ήταν αποικία των Βρετανών ονομαζόταν οδός Πλούτο (Pluto Street) και ήταν ο βασικός δρόμος που οδηγούσε στη Λεμεσό.

Σήμερα η Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ ξεκινά από τη Λεωφόρο Ευαγόρα και τελειώνει στη Λεωφόρο Αγλαντζιά ενώ παράλληλοί της δρόμοι είναι η οδός Στασικράτους και η Λεωφόρος Θεμιστοκλή Δέρβη. Έχει μήκος 2 χιλιόμετρα και στις δυο πλευρές της υπάρχουν εκατοντάδες μαγαζιά και διάφορα πολυκαταστήματα, μεταξύ των οποίων το City Plaza, που είναι το μεγαλύτερο πολυκατάστημα στο κέντρο της κυπριακής πρωτεύουσας. Στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ βρίσκεται επίσης η Έπαυλη Λυσσιώτη, που χτίστηκε το 1928, και στην οποία στεγάζεται η Τράπεζα της Ελλάδας, στην Κύπρο καθώς και το Μέγαρο Γαλαξίας, με μπαρ, εστιατόρια και άλλα καταστήματα.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Makarios Avenue της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).