Λεγεών (δαίμονες)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Ιησούς θεραπεύει το δαιμονισμένο άνθρωπο από τα Γάδαρα, μεσαιωνική εικονογράφηση

Λεγεών είναι μια ομάδα από δαίμονες που αναφέρονται στην καινή Διαθήκη, σε ένα περιστατικό κατά το οποίο ο Ιησούς πραγματοποίησε έναν εξορκισμό.

Ανάπτυξη της ιστορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παλαιότερη εκδοχή της ιστορίας αυτής απαντάται στο Κατά Μάρκον Ευαγγέλιον, όπου περιγράφεται να λαμβάνει χώρα  στη «χώρα των Γαδαρηνών». Ο Ιησούς συνάντησε ένα δαιμονισμένο, και κάλεσε τον δαίμονα να βγει από αυτόν, απαιτώντας να μάθει το όνομά του – ένα σημαντικό στοιχείο της παραδοσιακής πρακτικής του εξορκισμού.[1] Ανακάλυψε ότι  άνθρωπος είχε κυριευθεί από ένα πλήθος δαιμόνων, που έδωσα το συλλογικό όνομα «Λεγεών». Οι δαίμονες φοβούμενοι ότι ο Ιησούς θα τους οδηγούσε έξω από τον κόσμο και μέσα στην άβυσσο, τον παρακάλεσαν να τους στείλει σε ένα κοπάδι από γουρούνια, το οποίο και έκανε . Τα γουρούνια, στη συνέχεια, όρμησαν βιαστικά προς το γκρεμό και έπεσαν στη γειτονική λίμνη όπου και πνίγηκαν. (Κατά Μάρκον 5,1-13)

Η ιστορία αυτή συναντάται και στα άλλα Συνοπτικά Ευαγγέλια. Το Ευαγγέλιο του Λουκά συντομεύει την ιστορία, αλλά διατηρεί τις περισσότερες λεπτομέρειες. (Κατά Λουκά 8,26-33). Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο τη συντομεύει πιο δραματικά, ο ένας δαιμονισμένος αλλάζει σε δύο άνδρες (μια συγκεκριμένη υφολογική μέθοδος του συγγραφέα), ενώ αλλάζει και η θέση της «χώρας των Γαδαρηνών». Αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι ο συγγραφέας γνώριζε ότι η Γέρασα απέχει στην πραγματικότητα περίπου 50 χλμ. μακριά από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας (αν και τα Γάδαρα απέχουν επίσης 10 χιλιόμετρα). Σε αυτή την εκδοχή, οι δαίμονες παραμένουν ανώνυμοι. [2][3] (Κατά Ματθαίον 8,28-32)

Πολιτιστικό υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συγγραφέας του Ευαγγελίου του Μάρκου, θα μπορούσε κάλλιστα να αναμένει οι αναγνώστες να συνδέσουν την ονομασία «Λεγεώνα» με το Ρωμαϊκό στρατιωτικό σχηματισμό, που δραστηριοποιούνται στη χώρα την περίοδο εκείνη (περίπου το 70 μ.Χ ).[4] Πιθανώς η πρόθεσή του ήταν να δείξει ότι ο Ιησούς ήταν ισχυρότερος από τις δυνάμεις κατοχής των Ρωμαίων.[5] Ο Σεγιουν Κιμ, ωστόσο, επισημαίνει ότι η λατινική λέξη λεγεώνα χρησιμοποιούνταν ευρέως ως δάνειο στα εβραϊκά και στα αραμαϊκά για να δείξει ένα μεγάλο αριθμό.[6]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]