Λεγεών (δαίμονες)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Ιησούς θεραπεύει τον δαιμονισμένο άνθρωπο από τα Γάδαρα, μεσαιωνική εικονογράφηση

Λεγεών είναι μια ομάδα από δαίμονες που αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη, σε ένα περιστατικό κατά το οποίο ο Ιησούς πραγματοποίησε έναν εξορκισμό.

Ανάπτυξη της ιστορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παλαιότερη εκδοχή της ιστορίας αυτής απαντά στο Κατά Μάρκον Ευαγγέλιον, όπου περιγράφεται να λαμβάνει χώρα  στη «χώρα των Γαδαρηνών». Ο Ιησούς συνάντησε ένα δαιμονισμένο, και κάλεσε τον δαίμονα να βγει από αυτόν, απαιτώντας να μάθει το όνομά του – ένα σημαντικό στοιχείο της παραδοσιακής πρακτικής του εξορκισμού.[1] Ανακάλυψε ότι ο άνθρωπος είχε κυριευθεί από ένα πλήθος δαιμόνων, το οποίο έδωσε το συλλογικό όνομα «Λεγεών». Οι δαίμονες φοβούμενοι ότι ο Ιησούς θα τους οδηγούσε έξω από τον κόσμο και μέσα στην άβυσσο, τον παρακάλεσαν να τους στείλει σε ένα κοπάδι από γουρούνια, το οποίο και έκανε . Τα γουρούνια, στη συνέχεια, όρμησαν βιαστικά προς τον γκρεμό και έπεσαν στη γειτονική λίμνη όπου και πνίγηκαν. (Κατά Μάρκον 5,1-13)

Η ιστορία αυτή συναντάται και στα άλλα Συνοπτικά Ευαγγέλια. Το Κατὰ Λουκὰν Ευαγγέλιον συντομεύει την ιστορία, αλλά διατηρεί τις περισσότερες λεπτομέρειες. (Κατά Λουκά 8,26-33). Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον την συντομεύει πιο δραματικά, ο ένας δαιμονισμένος αλλάζει σε δύο άνδρες (μια συγκεκριμένη υφολογική μέθοδος του συγγραφέα), ενώ αλλάζει και η θέση της «χώρας των Γαδαρηνών». Αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι ο συγγραφέας γνώριζε ότι η Γέρασα απέχει στην πραγματικότητα περίπου 50 χλμ. μακριά από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας (αν και τα Γάδαρα απέχουν επίσης 10 χιλιόμετρα). Σε αυτήν την εκδοχή, οι δαίμονες παραμένουν ανώνυμοι. [2][3] (Κατά Ματθαίον 8,28-32)

Πολιτιστικό υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συγγραφέας του Ευαγγελίου του Μάρκου, θα μπορούσε κάλλιστα να αναμένει οι αναγνώστες να συνδέσουν την ονομασία «Λεγεών» με τον Ρωμαϊκό στρατιωτικό σχηματισμό, ο οποίος ήταν δραστήριος στην χώρα την περίοδο εκείνη (περίπου το 70 μ.Χ ).[4] Πιθανώς η πρόθεσή του ήταν να δείξει ότι ο Ιησούς ήταν ισχυρότερος από τις δυνάμεις κατοχής των Ρωμαίων.[5] Ο Σεγιουν Κιμ, ωστόσο, επισημαίνει ότι η λατινική λέξη λεγεών (legio) χρησιμοποιούνταν ευρέως ως δάνειο στα εβραϊκά και στα αραμαϊκά για να δείξει ένα μεγάλο αριθμό.[6]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]