Λα Φονκαλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°21′55.1″N 5°50′45.8″W / 43.365306°N 5.846056°W / 43.365306; -5.846056

Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Μνημεία του Οβιέδο και του βασιλείου των Αστουριών
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Χάρτης
Χώρα μέλος Ισπανία
ΤύποςΠολιτισμικό
Κριτήριαii, iv, vi
Ταυτότητα312
ΠεριοχήΕυρώπη και Βόρεια Αμερική
Συντεταγμένες43°7′38.4″N 5°48′51.5″W / 43.127333°N 5.814306°W / 43.127333; -5.814306
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή1985, 1998 (9η συνεδρίαση)


Η Φονκαλάδα (Foncalada) είναι κρήνη με πόσιμο νερό η οποία βρίσκεται έξω από το τείχη του Οβιέδο, Αστούριες, Ισπανία. Κατασκευάστηκε από τον βασιλιά Αλφόνσο Γ΄ των Αστουριών τον 9ο αιώνα. Η κρήνη παραμένει το παλαιότερο έργο πολιτικής μηχανικής με συνεχή δημόσια χρήση στην Ισπανία, καθώς και η μόνο κατασκευή αυτού ή άλλου δημοσίου σκοπού από τον Μεσαίωνα που σώζεται στην πόλη.[1] Το όνομά του προέρχεται από την επιγραφή στα λατινικά που είναι γραμμένη σε αυτό: fontem calatam. Κατασκευάστηκε σε προρομανικό ρυθμό και το 1998 ανακηρύχθηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η κρήνη είναι ορθογώνια με πλευρά περίπου 4 μέτρα και μοιάζει πολύ με θολωτό παρεκκλήσι. Στην κορυφή απεικονίζεται ο σταυρός της Νίκης, σύμβολο των Αστουριών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατασκευή βασίζεται σε ρωμαϊκά δημόσια έργα και σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε ο Φρανθίσκο Μπόρχε, ο οποίος συσχετίστηκε με την ανακάλυψη ρωμαϊκών ερειπίων στην Κάγιε δε λα Ρούα, κατασκευάστηκε δίπλα σε ρωμαϊκό δρόμο ο οποίος ένωνε το βορρά με το νότο της περιοχής και επίσης περνούσε μπροστά από την εκκλησία του Σαν Χουλιάν δε λος Πράδος, και πιστεύεται με βάση την μελέτη των επιγραφών ότι η κατασκευή του χρονολογείται από τον πρώτο μισό του 9ου αιώνα, και αποδίδεται στον βασιλιά Αλφόνσο Β΄ των Αστουριών.

Η πρώτη έγγραφη μνεία της κρήνης χρονολογείται από το τέλος του 11ου αιώνα. Το όνομα του προέρχεται από μία επιγραφή του βρέθηκε σε αυτό fontem calatam και μπορεί να μεταφραστεί ως «αξιόπιστη πηγή». Σύμφωνα με πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες από τον Σέρχιο Ρίος και Θέσαρ Γκαρθία δε Κάστρο, ήταν τμήμα ενός μνημειώδους κτιρίου λουτρών, το οποίο είχε επιπροσθέτως σημαντικό θρησκευτικό συμβολισμό σε σχέση με την αναγνώριση ότι η πηγή μπορεί να ήταν ιαματική, στο Ιησού Χριστό, που αναφέρεται ως SALVS στην επιγραφή που ολοκληρώνει το πρόσθιο σκέπαστρο του μνημείου. Στην κορυφή του σκεπάστρου είναι ορατός ο σταυρός της Νίκης, χαρακτηριστικό του Αλφόνσο Γ΄ και το αποκαλυπτικό Α και Ω.

Κάτω από τον σταυρό βρίσκονται δύο επιγραφές (η μετάφραση είναι από κάτω):

  • (HOC SIGN) Ο TVETVR PIVS, HOC SIGNO VI (NCITVR, INIMICVS)

Με αυτό το σημάδι προστατεύονται οι σπλαχνικοί. Με αυτό το σημάδι θα νικήσετε τον εχθρό

  • (SIGNVM SALVTIS PO) NE DOMINE IN FONTE (ISTA VT NON PERMITAS) INTROIRE ANGELVM PERCV (TIENTEM)

Κύριε, βάλε αυτό το σημάδι για την σωτηρία της κρήνης ώστε να μην επιτρέπει την είσοδο του γρονθοκοπούντος αγγέλου

Το κείμενο χρησιμοποιείται συχνά από τον βασιλιά Αλφόνσο Γ΄ και αναγράφεται επίσης και σε άλλα κτίρια που κατασκεύασε, όπως κάστρα, οχυρά κ.'α. και των οποίων οι επιγραφές διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Υπάρχουν και άλλες επιγραφές αλλά έχουν φθαρεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι δύσκολο να αναγνωστούν και να ερμηνευτούν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Al Blog Vendrás, blog sobre Oviedo (21 Δεκεμβρίου 2010). «La Fuente de Foncalada». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Foncalada της Ισπανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).