Λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία είναι ένας θεσμός άμεσης δημοκρατίας. Σύμφωνα με αυτήν, οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση προς τα νομοθετικά όργανα της πολιτείας για την ψήφιση, κατάργηση ή τροποποίηση ενός νόμου, είτε την διατύπωση νόμου για τον οποίο οι πολίτες καλούνται να αποφανθούν με Δημοψήφισμα. Η λαϊκή πρωτοβουλία μπορεί να είναι άμεση ή έμμεση. Στην πρώτη περίπτωση κάθε πρόταση που συγκεντρώνει τον προβλεπόμενο κατά πολιτεία αριθμό υπογραφών υποβάλλεται στην κρίση των ψηφοφόρων. Έμμεση θεωρείται η πρωτοβουλία που η συλλογή των υπογραφών απευθύνεται στις αρμόδιες αρχές με στόχο την υιοθέτηση μιας πρότασης νόμου.[1]

Η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία εφαρμόζεται σε πολλά κράτη ανά τον κόσμο, με διάφορες παραλλαγές.[1] Στην Ελλάδα η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία κατοχυρώθηκε με την συνταγματική αναθεώρηση του 2019. Σύμφωνα με αυτήν, αν συγκεντρωθούν 500.000 χιλιάδες υπογραφές, τότε μία ομάδα πολιτών μπορεί να καταθέσει πρόταση νόμου στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος υποχρεούται να την στείλει στην αρμόδια επιτροπή της βουλής για επιμέλεια ή τροποποίηση, και στην συνέχεια για ψήφιση στην ολομέλεια του κοινοβουλίου.[2][3][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Λαϊκή Πρωτοβουλία και Σύνταγμα – Λαϊκή Πρωτοβουλία ΚΛΙΜΑ 500». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2021. 
  2. «Ο νέος θεσμός της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, www.syntagmawatch.gr, 23/4/2021». Ξενοφών Ι. Κοντιάδης (στα Αγγλικά). 26 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2021. 
  3. «Λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία και εκτελεστικός νόμος». Η Εφημερίδα των Συντακτών. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2021. 
  4. «Η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία (άρθρο 73 παρ. 6 του Συντάγματος) και ο φόβος ενώπιον της δημοκρατίας». Syntagma Watch. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2021.