Λίμνη του Ντερ-Σαντεκόκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λίμνη Ντερ-Σαντεκόκ)
Λίμνη του Ντερ-Σαντεκόκ
ΧώρεςΠεριοχή Γκραντ Εστ, Γαλλία
Τύπος λίμνηςΤεχνητή λίμνη
Έκταση48 χμ2
Μέσο Βάθος4-7 μ.
Μέγιστο Βάθος18 μ.
Όγκος Νερού350 hm3

Η λίμνη Ντερ-Σαντεκόκ (γαλλικά: Lac du Der-Chantecoq) βρίσκεται κοντά στην κοινότητα Σαιν-Ντιζιέ, στους νομούς Μαρν και Ωτ-Μαρν, στην περιοχή Γκραντ Εστ στα βορειοανατολικά της Γαλλίας. Είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στη Δυτική Ευρώπη με έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόμετρα και όγκο νερού 350 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η λίμνη έλαβε το όνομά της από την πεδιάδα Ντερ, στην οποία βρίσκεται, και το χωριό Σαντεκόκ.

Η λίμνη τροφοδοτείται από ένα κανάλι μήκους 12 χιλιομέτρων που ξεκινά από τον ποταμό Μαρν στο Σαιν-Ντιζιέ. Η εκροή της γίνεται με ένα κανάλι που καταλήγει στον ποταμό Μάρνη στο Αρινί, 20 χιλιόμετρα κατάντη του Σαιν-Ντιζιέ.

Η λίμνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίμνη περιβάλλεται από δάσος

Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1974 για να συγκρατήσει το νερό του ποταμού Μαρν έτσι ώστε να σταματήσουν οι πλημμύρες του Σηκουάνα στο Παρίσι. Τη διαχειρίζεται ο οργανισμός Les Grands Lacs de Seine.

Για την κατασκευή της χρειάστηκε η καταστροφή τριών χωριών: Σαντεκόκ, Σαμπωμπέρ-ω-Μπουά και Νυιζμόν-ω-Μπουά.

Σήμερα, πολλά θαλάσσια σπορ είναι δημοφιλή στη λίμνη, όπως ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο σκι, τζετ σκι, ιστιοσανίδα (windsurfing), ψάρεμα, κωπηλασία, κλπ. Επίσης πεζοπορία και ποδηλασία στις όχθες της λίμνης, η οποία είναι ένα μεγάλο κέντρο αναψυχής για την περιοχή.

Χλωρίδα και πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο σκουφοβουτηχτάρια στη λίμνη Ντερ-Σαντεκόκ

Ο συνδυασμός του βάθους της λίμνης, των νησιών και των ελών καθιστούν την περιοχή ιδανική για τα υδρόβια πτηνά, κυρίως τον κοινό γερανό. Κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, συγκεντρώνονται εδώ δεκάδες χιλιάδες γερανοί στη μετανάστευσή τους μεταξύ των περιοχών προς τα νότια και των τόπων αναπαραγωγής στη βόρεια Ευρώπη. [1] Η λίμνη είναι ορνιθολογική περιοχή διεθνούς σημασίας. Άλλα πτηνά που καταγράφηκαν στην περιοχή περιλαμβάνουν τον θαλασσαετό, τον αργυροτσικνιά, και διάφορες χήνες, πάπιες, κόλυμβους, σκουφοβουτηχτάρια και άλλα είδη πτηνών. Η γύρω περιοχή είναι αγροτική, μια περιοχή γεωργικών εκτάσεων και δασών.[2]

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Couzens, Dominic (2008). Top 100 Birding Sites of the World. University of California Press. pp. 25–26. ISBN 978-0-520-25932-4.
  2. . «champagne-ardenne-tourism.co.uk». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2019.