Λίμνη Αννεσύ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λίμνη Αννεσύ
Αεροφωτογραφία
Γεωγραφικό ΔιαμέρισμαΩβέρνη-Ρον-Αλπ
ΝομόςΆνω Σαβοΐα
Γεωγραφικό Μήκος6°10΄ Α
Γεωγραφικό Πλάτος45°51΄ Β
ΕισροήΙρ, Ω Μορτ, Μπορνέτ
ΕκροήΤιου
Λεκάνη Απορροής251 km²
Χώρες ΛεκάνηςΓαλλία
Μέγιστο Μήκος14,6 km
Μέγιστο Πλάτος3,2 km
Έκταση27,59 km²
Μέσο Βάθος41,5 μέτρα
Μέγιστο Βάθος82 μέτρα
Όγκος Νερού1,1245 κυβ.km
Όχθη38 km
Ύψος Επιφάνειας446,7 μέτρα
ΠόλειςΑνσί, Ντουσάρ,
Βεϋριέ-ντυ-Λακ, Σαιν Ζοριό

Η Λίμνη (του) Ανσί (γαλλικά: Lac d'Annecy) είναι μια περιαλπική λίμνη με έκταση 27,59 τ.χλμ., που βρίσκεται στον νομό Άνω Σαβοΐας της ανατολικής Γαλλίας.[1]:958

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λίμνη Ανσί είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Γαλλίας, μετά τη Λίμνη Μπουρζέ και τη Λίμνη του Γκραν-Λιε, αν εξαιρέσουμε το γαλλικό τμήμα της Λίμνης της Γενεύης (η οποία μοιράζεται μεταξύ της Ελβετίας και της Γαλλίας). Η λίμνη πήρε το όνομά της από την πόλη Ανσί, που είναι κτισμένη στο βόρειο άκρο της.

Η λίμνη σχηματίσθηκε πριν από περίπου 18.000 χρόνια, με την τήξη των τεράστιων τότε αλπικών παγετώνων. Σήμερα τροφοδοτείται με νερά από πολλά μικρά ποτάμια (Ιρ, Ω Μορτ, Λωντόν, Μπορνέτ και Μπιολόν είναι τα σημαντικότερα) από τα γύρω βουνά, αλλά και από μία ισχυρή υποβρύχια πηγή, την Μπουμπιόζ (Boubioz), που βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο της λίμνης, 82 μέτρα κάτω από την επιφάνειά της. Εκροή υπάρχει μόνο από το βόρειο άκρο, με το μικρό ποτάμι Τιου, που διαρρέει την πόλη του Ανσί και μετά από λίγα χιλιόμετρα χύνεται στον ποταμό Φιερ, παραπόταμο του μεγάλου ποταμού Ροδανού (Ρον).

Σήμερα η Λίμνη Ανσί έχει χαρακτηρισθεί ως «η καθαρότερη λίμνη της Ευρώπης», χάρη στα αυστηρά περιβαλλοντικά μέτρα που επιβλήθηκαν κατά τη δεκαετία 1960-1970. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, γνωστό για τα σπορ του νερού που προσφέρει.

Πόλεις και χωριά γύρω από τη λίμνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jean-Daniel Stanley και Thomas F. Jorstad: «Direct Sediment Dispersal from Mountain to Shore, with Bypassing via Three Human-Modified Channel Systems to Lake Annecy, SE France» (2004), Journal of Coastal Research, τόμ. 20 (4), σσ. 958-969 JStor.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 5

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]