Λίμνη Αματιτλάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λίμνη Αματιτλάν
Η Λίμνη Αματιτλάν με το ηφαίστειο Πακάγια στο βάθος δεξιά
ΧώρεςΓουατεμάλα
Γεωγραφικό Μήκος90°34΄54΄΄ Δ
Γεωγραφικό Πλάτος14°28΄16΄΄ Β
Τύπος λίμνηςΗφαιστειακή
Εισροήποταμός Βιγιαλόμπος
Εκροήποταμός
Λεκάνη Απορροής368 τετρ. χιλιόμ.
Χώρες ΛεκάνηςΓουατεμάλα
Μέγιστο Μήκος11 Χιλιόμετρα
Μέγιστο Πλάτος3 Χιλιόμετρα
Έκταση15,2 τετρ. χιλιόμ.
Μέσο Βάθος18 μέτρα
Μέγιστο Βάθος33 μέτρα
Όγκος Νερού0,286 κυβ. χιλιόμ.
Ύψος Επιφάνειας1.187 μέτρα
ΠόλειςΑματιτλάν, Βίγια Κανάλες,
Βίγια Νουέβα

Η Λίμνη Αματιτλάν (ισπαν. Lago Amatitlán) είναι λίμνη που βρίσκεται μέσα στην ομώνυμη καλδέρα, στη νοτιοκεντρική Γουατεμάλα, αρκετά κοντά στην Πόλη της Γουατεμάλας. Επειδή βρίσκεται πάνω στα κεντρικά υψίπεδα της χώρας, η επιφάνειά της έχει υψόμετρο 1.187 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.[1] Το μέγιστο βάθος της είναι 33 μέτρα και έχει έκταση 15,2 τετρ. χιλιόμετρα, ενώ ο μέσος όγκος του νερού της είναι 286 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (περίπου επταπλάσιος του μέγιστου όγκου νερού της Λίμνης του Μαραθώνα).

Ο μεγαλύτερος τροφοδότης της Αματιτλάν σε νερό είναι ο ποταμός Βιγιαλόμπος, ενώ τα νερά της εκρέουν στον ποταμό Μιτσατόγια, παραπόταμο του ποταμού Μαρία Λίντα. Η ομώνυμη πόλη Αματιτλάν είναι κτισμένη στην αρχή του ποταμού Μιτσατόγια. Επειδή η λίμνη έχει έναν στενό πορθμό στη μέση της, ανεγέρθηκε εκεί ένα φράγμα με διέλευση σιδηροδρόμου από τη στεφάνη του, χωρίζοντας τη λίμνη σε δύο υδάτινα σώματα με διαφορετικές φυσικές, χημικές και βιολογικές παραμέτρους: το βορειοδυτικό και το νοτιοανατολικό.

Η λίμνη χρησιμεύει σήμερα για λήψη νερού, αναψυχή και τουρισμό, με περίπου δέκα χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. Οι κυριότερες δραστηριότητες αναψυχής είναι η κολύμβηση, η ερασιτεχνική αλιεία, το θαλάσσιο σκι και η ιστιοπλοΐα.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1850 η λίμνη χρησίμευε ως τόπος για λουτρά και ανοιξιάτικο «θέρετρο». Οι θερμές πηγές κοντά στη νότια όχθη της ήταν επίσης δημοφιλείς.[2]

Στα μέσα του 19ου αιώνα η λίμνη είχε άφθονες καραβίδες, μικρά ψάρια και άλλα φαγώσιμα είδη, που αλιεύονταν και πωλούνταν στην ευρύτερη περιοχή, στις αγορές της οποίας σπανίως πωλούνταν τότε θαλασσινά.[2]

Ρύπανση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λεκάνη απορροής της Λίμνης Αματιτλάν περιέχει και την Πόλη της Γουατεμάλας. Ως επίπτωση αυτού, μεγάλες ποσότητες αστικών και βιομηχανικών λυμάτων, καθώς και μισό εκατομμύριο τόνοι ιζημάτων μεταφέρονται ετησίως στη λίμνη μέσω του ποταμού Βιγιαλόμπος.[3] Η Αματιτλάν είναι έτσι πολύ ρυπασμένη, με αυξανόμενο ευτροφισμό και εναπόθεση ιζημάτων.[4] Η χρησιμότητα της λίμνης ως πόρος υδρεύσεως και αρδεύσεως έχει έτσι μειωθεί, όπως και η ψυχαγωγική της αξία. Οι δύο μεγάλες προσπάθειες καθαρισμού της, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και το 2015, έμειναν ημιτελείς.[5]

Παλαιές φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. INSIVUMEH. «Indice de lagos». Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2008. 
  2. 2,0 2,1 Baily, John (1850). Central America; Describing Each of the States of Guatemala, Honduras, Salvador, Nicaragua, and Costa Rica. Λονδίνο: Trelawney Saunders. σελ. 60. 
  3. Reyna, Evelyn Irene. «Integrated Management of the Lake Amatitlan Basin: Authority for the Sustainable Management of Lake Amatitlan and its Basin». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2009. 
  4. Global Nature Fund. «Lake Amatitlan - Guatemala». Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2008. 
  5. Rodríguez, Manuel (30 March 2015). «Baldetti suspende plan para "limpiar" lago de Amatitlán» (στα ισπανικά). Diario La Hora (Γουατεμάλα). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις April 23, 2015. https://web.archive.org/web/20150423211047/http://lahora.gt/baldetti-suspende-plan-para-limpiar-lago-de-amatitlan/. Ανακτήθηκε στις 23 April 2015. 
  6. Valdeavellano 1897, σελ. 200.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]