Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λέσχη Μπίλντερμπεργκ
Bilderberg Group
Το ξενοδοχείο Μπίλντερμπεργκ, στο Οοστερμπέεκ της Ολλανδίας, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνδιάσκεψη το 1954.
Ίδρυση29 Μαΐου 1954
Μέληπερίπου 130 προσκεκλημένοι και μία βασική ομάδα μελών
Πρόεδρος της Διοικούσας ΕπιτροπήςΑνρί ντε Καστρί
(Henri de Castries)
Ιστότοποςwww.bilderbergmeetings.org

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ή Ομάδα Μπίλντερμπεργκ, είναι μια ανεπίσημη ετήσια διάσκεψη 130 περίπου ατόμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άτομα επιρροής στους τομείς της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Η συμμετοχή γίνεται μόνο κατόπιν πρόσκλησης. Αυτή η ελίτ ομάδα συνεδριάζει κάθε χρόνο σε πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα σε όλο τον κόσμο - συνήθως στην Ευρώπη - και μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τον Καναδά. Η διάσκεψη του 2009 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μεταξύ 14-16 Μαΐου.[1]

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική διάσκεψη Μπίλντερμπεργκ πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Μπίλντερμπεργκ, κοντά στο Άρνεμ της Ολλανδίας, από τις 29 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου 1954. Ξεκίνησε σαν ιδέα από διάφορα άτομα, μεταξύ των οποίων ο Γιόζεφ Ρέτινγκερ, από την ανησυχία τους για την ανάπτυξη του αντι-αμερικανισμού στη Δυτική Ευρώπη.

Ο Ρέτινγκερ πρότεινε μια διεθνή διάσκεψη, κατά την οποία οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συγκεντρωθούν και να συνεδριάσουν, με στόχο την προώθηση της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης.

Οργανωτική δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πρίγκιπας Βερνάρδος του Λίππε-Μπίστερφελντ το 1942.

Οι συναντήσεις οργανώνονται από την οργανωτική επιτροπή με δύο μέλη από κάθε περίπου 18 έθνη.[2] Επίσημες θέσεις, εκτός από αυτή του πρόεδρου, είναι ο Επίτιμος Γενικός Γραμματέας.[3] Δεν υπάρχει άλλου είδους κατηγορία θέσης στους κανόνες της Λέσχης, παρά μόνο ως "μέλη της ομάδας", όμως οι πρώην συμμετέχοντες στις συνεδριάσεις της, λαμβάνουν ετήσιες εκθέσεις των συνεδρίων.[4] Η μόνη κατηγορία θέσης που υπάρχει είναι «μέλος της συντονιστικής επιτροπής.»[5] Επιπροσθέτως η επιτροπή, επίσης υπάρχει μια ξεχωριστή συμβουλευτική ομάδα, αν και τα μέλη πληρούνται.[6]

Ο Ολλανδός οικονομολόγος Ερνστ βαν ντερ Μπόϊγκελ (Ernst van der beugel) έγινε μόνιμος γραμματέας το 1960, μετά το θάνατο του Ρέτινγκερ (Retinger). Ο Πρίγκιπας Βερνάρδος συνέχισε να υπηρετεί ως πρόεδρος των συναντήσεων μέχρι το 1976, το έτος της εμπλοκής του στην υπόθεση της Lockheed. Η θέση του Επίτιμου Αμερικανού Γενικού Γραμματέα κατέχεται διαδοχικά από τον Τζόζεφ Ε. Τζόνσον (Joseph E. Johnson) του Ιδρύματος Carnegie για τη Διεθνή Ειρήνη, τον Ουίλιαμ Μπάντυ (William Bundy) του Πρίνστον, τον Θίοντορ Λ. Έλιοτ τον νεότερο (Theodore L. Eliot, Jr.), πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και τον Κασμίρ Α. Γιοστ (Casimir Α. Yost), του Ινστιτούτου για τη μελέτη της διπλωματίας, του πανεπιστημίου Τζώρτζταουν.[7]

Με δελτίο τύπου από το "American Friends of Bilderberg" του 2008 δηλώθηκε ότι: «η μόνη δραστηριότητα της Μπίλντερμπεργκ είναι το ετήσιο συνέδριό της. Κατά τις συναντήσεις, δεν προτείνονται λύσεις, δεν γίνονται ψηφοφορίες και δεν εκδίδονται δηλώσεις πολιτικής». «Και σημειώστε ότι τα ονόματα των συμμετεχόντων ήταν στη διάθεση του Τύπου».[8]

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Α. Μπιλ (James A. Bill) η «οργανωτική επιτροπή συνεδριάζει συνήθως δύο φορές το χρόνο για να σχεδιάσει προγράμματα και να συζητήσουν την λίστα των συμμετεχόντων».[9]

Οι Ελληνικές συμμετοχές περιλαμβάνουν τους: Στέφανο Μάνο, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη, Θεόδωρο Πάγκαλο, Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, Ιωάννη Στουρνάρα, Γκίκα Χαρδούβελη, Γεώργιο Α. Παπανδρέου, Αλέξη Παπαχελά κ.α.[10] Πιο πρόσφατες συμμετοχές είναι αυτές του Παναγιώτη Πικραμμένου (2015)[11], του Κυριάκου Μητσοτάκη (2018)[12] και της Νίκης Κεραμέως (2019).[13]

Θεωρίες συνωμοσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω της μυστικότητας των συνεδριάσεων, η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ κατηγορείται συχνά για μυστικοπάθεια και συνωμοσίες σε διεθνές επίπεδο. Τέτοιες θεωρίες έχουν υιοθετηθεί συχνά από οργανώσεις.[14] Κριτική στην λέσχη έχουν ασκήσει μεταξύ άλλων η οργάνωση "John Birch Society",[15] καθώς και ο Καναδός Ντάνιελ Εστούλιν, ο Βρετανός Ντέιβιντ Άικ και οι Αμερικανοί Τζιμ Τάκερ και Άλεξ Τζόουνς. Ο τελευταίος ισχυρίζεται ότι η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ σκοπεύει να υπονομεύσει την ακεραιότητα των Η.Π.Α, καθώς και άλλων χωρών, με την συνένωση τους σε μια υπερεθνική δομή με το όνομα Βορειοαμερικανική Ένωση, αντίστοιχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τζόναθαν Ντάφι, γράφοντας στο BBC, αναφέρει:

Κανένας ρεπόρτερ δεν προσκαλείται εντός των συνεδριάσεων της λέσχης και παρόλο που καταγράφονται στα πρακτικά, δεν σημειώνονται ονόματα... Το κενό που δημιουργείται από αυτή την απόμακρη μυστικότητα, έρχεται να το καλύψει μια θεωρία συνωμοσίας που χτίστηκε γύρω από την Λέσχη, σύμφωνα με την οποία η μοίρα του κόσμου αποφασίζεται κατά κύριο λόγο από την Λέσχη Μπίλντερμπεργκ.[16]

Άτομα που έχουν λάβει μέρος σε συνεδριάσεις της λέσχης, δηλώνουν σε έρευνα του BBC[17] πως πρόκειται για συναντήσεις ατόμων που εκπροσωπούν κορυφαίες επιχειρήσεις και πολιτικούς, ώστε να επηρεάσουν τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος με βάση την απλή "κοινή λογική". Στην ίδια έρευνα διατυπώνεται η άποψη πως αυτή η "κοινή λογική" δεν μπορεί παρά να είναι εναρμονισμένη με τα συμφέροντα των κύριων συμμετεχόντων, δηλαδή μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και προφανώς θα ενθαρρύνονται πολιτικοί που δίνουν προτεραιότητα σε αυτά ακριβώς τα συμφέροντα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πελώνη, Αριστοτελία (14 Μαΐου 2009). ««Αστακός» για την Μπίλντερμπεργκ». Τα Νέα. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  2. «Inside the secretive Bilderberg Group». BBC News. 29 September 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-07-25. https://web.archive.org/web/20080725000035/http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/4290944.stm. Ανακτήθηκε στις 5 August 2008. 
  3. PR Newswire (13 June 1997). Bilderberg Meeting of 1997 Assembles. Δελτίο τύπου. Ανακτήθηκε στις 2015-03-18.
  4. Introduction p.3 in Bilderberg meetings, Schnews, 1999
  5. «Parliamentary questions: Answer given by Mr Prodi on behalf of the Commission». European Parliament. 15 Μαΐου 2003. 
  6. Entry for Conrad Black, The International Who's Who. Europa Publications. 2000. 
  7. «Bilderberg: List of Invitees» (PDF). United States Department of Defense. 31 Ιανουαρίου 1996. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 19 Μαΐου 2006. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2009. 
  8. http://www.businesswire.com/portal/site/google/?ndmViewId=news_view&newsId=20080605006246&newsLang=en
  9. Bill, James A. (Αυγούστου 1998). George Ball: Behind the Scenes in U. S. Foreign Policy. Yale University Press. σελ. 53. ISBN 9780300076462. 
  10. IEFIMERIDA.GR, NEWSROOM (28 Μαΐου 2012). «Αυτοί είναι οι Ελληνες που έχουν κληθεί φέτος στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ | ΚΟΣΜΟΣ». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020. 
  11. «Οι τρεις Έλληνες που θα συμμετέχουν στη φετινή λέσχη Μπίλντερμπεργκ». Fortunegreece.com. 9 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020. 
  12. IEFIMERIDA.GR, NEWSROOM (7 Ιουνίου 2018). «Ο Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της λέσχης Μπίλντερμπεργκ -Ολη η λίστα με τους συμμετέχοντες». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2023. 
  13. «Λέσχη Μπίλντερμπεργκ: Ποιοι Ελληνες θα βρεθούν φέτος στη συνάντηση». ΤΑ ΝΕΑ. 1 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020. 
  14. "Right Woos Left"
  15. John Birch Society: “the Bilderberg” http://www.publiceye.org/rightwoo/rwooz9-04.html
  16. Jonathan Duffy (3 Ιουνίου 2004). «Bilderberg: The ultimate conspiracy theory». BBC News. 
  17. «Inside the secretive Bilderberg Group». BBC News. 29 Σεπτεμβρίου 2005. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]