Κύκκος (όνομα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κύκκος)

Κύκκος, ελληνικό αντρικό κύριο όνομα (βαφτιστικό όνομα).

Ετυμολογία του ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα προέρχεται από την ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου, στο όρος Ολύμπος τής Κύπρου. Με το ίδιο όνομα υπάρχει και στην Πάτμο εκκλησάκι της Παναγίας του Κύκκου, που πήρε την ονομασία του από την εικόνα της Παναγίας, αντίγραφο της Παναγίας της μονής Κύκκου της Κύπρου, η οποία κατά την παράδοση φιλοτεχνήθηκε από τον ευαγγελιστή Λουκά.

Για το τοπωνύμιο Κύκκος ο Χ. Συμεωνίδης, από τις διάφορες εκδοχές, προκρίνει την παραγωγή του από τη λέξη κίκος «τζιτζίκι, τέττιξ».

Συνεπώς είναι πολύ πιθανόν το βουνό ή πιο στενά ο τόπος όπου ιδρύθηκε η μονή να ονομαζόταν Κίκος, δηλαδή το «βουνό του τζίτζικα ή ο τόπος του τζιτζικιού» (κυπριακά του ζίζιρου). Καθώς το κίκος αποτελεί ιδιωματική λέξη και δεν διασώθηκε παρά μόνον ως ονομασία της μονής, εξωραΐστηκε με υ και δύο κ, για να αποκτήσει αρχαιοπρέπεια, που συνήθως επιζητούν οι εκκλησιαστικοί κύκλοι.[1]

Ονομαστική εορτή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα γενεθλίων της Παναγίας.

Διάδοση του ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολύ σπάνιο βαφτιστικό, ανήκει στα ονόματα που προέρχονται από ονομασίες μοναστηριών, όπως λ.χ. Πανορμίτης από τον Ταξιάρχη Μιχαήλ τον Πανορμίτη στη Σύμη ή Τσαμπίκα από την Παναγία την Τσαμπίκα στη Ρόδο.

Πρόσωπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κύκκος Μαγιάφης[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δρ Χαράλαμπος Συμεωνίδης, «Ερμηνεία των ονομάτων Κύκκος και Τηλλυρία», Ενατενίσεις, τχ. 13 (Ιανουάριος–Απρίλιος 2011), σ. 64
  2. Βασιλική Κεράστα, «Kαστελλόριζο: Ακριτική γοητεία», Καθημερινή, 2 Σεπτεμβρίου 2018

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]