Κόρη (Μουσείο Ακρόπολης αρ. 682)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόρη
 
ΟνομασίαΚόρη
Έτος δημιουργίας5ος αιώνας π.Χ
Είδοςκόρη
Διαστάσεις182,2 εκ.
ΜουσείοΜουσείο της Ακρόπολης
Αριθμός καταλόγου682
Χάρτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Η Κόρη είναι αρχαϊκό άγαλμα που εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης με αριθμό καταλόγου 682, αρχαιολογικό εύρημα από την Ακρόπολη Αθηνών.

Ιστορικό του ευρήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρέθηκε στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 1886 βορειοδυτικά του Ερεχθείου. Τα πόδια βρέθηκαν αργότερα, το 1907 και προστέθηκαν από τον Χανς Σράντερ.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι φιλοτεχνημένο από νησιώτικο μάρμαρο. Βρέθηκε σπασμένο και αποτελείται από έξι μεγάλα και εννέα μικρότερα τεμάχια. Εκ κατασκευής ο κορμός αποτελείτο από δύο μέρα που ενώνονταν με αρμούς στα γόνατα. Ξεχωριστό κομμάτι αποτελούσε επίσης το δεξί χέρι (το οποίο σήμερα λείπει) και άλλα μικρότερα μέρη.[1] Λείπουν επίσης η αριστερή παλάμη από τον καρπό, μέρος του αυχένα, μέρος των μηρών, μέρος του αριστερού μπράτσου, τα άκρα των πτυχών του ιματίου, ο μεγάλος δάκτυλος του αριστερού ποδιού, το αριστερό γόνατο, μέρη των πόδων, οι οφθαλμοί, και μέρος των πλεξούδων. Φέρει επίσης φθορές στην επιφάνεια, στα αυτιά, την μύτη και τα πόδια. Πολλές από τις ελλείψεις έχουν αποκατασταθεί. Η κόρη φοράει στα πόδια ερυθρούς σανδάλους με χάλκινη πόρπη που έχει χαθεί, όπως υποθέτουμε από την οπή. Τα λουράκια ήταν διακοσμημένα με πράσινα τρίγωνα. Στο αριστερό καρπό χέρι φοράει βραχιόλι με πράσινες εγχάρακτες διακοσμήσεις. Φοράει επίσης μεγάλα στρογγυλά σκουλαρίκια σε πράσινο χρώμα.

Χρονολογείται πριν από το 525 πΧ. Η στάση του σώματος και η ενδυμασία είναι ιωνικού ρυθμού. Το βλέμμα είναι ελαφρώς χαμηλωμένο. Το άγαλμα στέκει σε μικρό πλίνθο που είναι λαξευμένος στο σχήμα των πελμάτων. Ο χιτώνας σχηματίζει λεπτές διπλές πτυχές. Η επιφάνεια ήταν αρχικά γαλάζια ή πράσινη, με μπορντούρα που ήταν διακοσμημένη με ερυθρούς, γαλάζιους και πράσινους μαιάνδρους. Έφερε επίσης ζωγραφιστά κοσμήματα. Από τις οπές υποθέτουμε ότι στη γωνία του ιματίου ήταν προσαρμοσμένα χάλκινα κοσμήματα. Στην αρχαιότητα έφερε στο κεφάλι ένα ειδικό προστατευτικό κατά των πουλιών («μηνίσκο») που συνηθιζόταν στα αγάλματα που εκτίθονταν σε ανοιχτούς χώρους.

Αυτό, όπως και άλλα γλυπτά της Ακρόπολης, ήταν από τα πρώτα στα οποία οι αρχαιολόγοι διαπίστωναν ότι ήταν χρωματισμένα. Σύντομα μετά την έκθεση των γλυπτών στον αέρα και το φώς τα χρώματα καταστρέφονταν, γι’ αυτό ειδικοί καλλιτέχνες αναλάμβαναν να τα απεικονίσουν έγκαιρα. [2] Έγχρωμη απεικόνιση δημοσιεύτηκε το 1891 και εκμαγείο κατασκευάστηκε το 1911. Το αντίγραφο χρωματίστηκε και φυλασσόταν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Μια ανακατασκευή του αγάλματος μη πλήρη χρωματισμό εκτίθεται στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου (Γερμανία). [3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]