Κόρη Ακρόπολης (Μουσείο Ακρόπολης αρ. 680)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κόρη
ACMA 680 Kore 1.JPG
Κόρη της Ακρόπολης
ΟνομασίαΚόρη
ΕίδοςΙωνικός ρυθμός
Διαστάσεις115,5 εκ.
ΜουσείοΜουσείο της Ακρόπολης
Αριθμός καταλόγου680
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Η Κόρη της Ακρόπολης που εκτίθεται στο εκεί μουσείο με αριθμό ευρετηρίου 680 είναι γλυπτικό έργο, σημαντικό δείγμα κοροπλαστικής με απελευθερωμένη κίνηση, καθώς τα χέρια του αγάλματος δεν είναι κολλημένα στα πλευρά όπως στην πρώιμη γλυπτική. Βρέθηκε στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 1886 βορειοδυτικά του Ερεχθείου στην Ακρόπολη των Αθηνών κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σώμα της κόρης διατηρείται ολόκληρο μέχρι τα γόνατα. Λείπουν επίσης τα δάχτυλα του αριστερού χεριού, με το οποίο κρατούσε το ιμάτιο. Αποτελείται από τα επιμέρους τμήματα, κεφαλή και θώρακα, αριστερό χέρι και βραχιόλι, δεξί χέρι κάτω από τον αγκώνα. Φέρει μερικές φθορές στο στεφάνι που φοράει, την μύτη, λαιμό, δεξί χέρι και σε μερικές άκρες του ιματίου. Το δεξί χέρι είναι αμαυρωμένο από κάποια φωτιά. Η πλάτη είναι διαρρηγμένη και αποσπασμένη. Το δεξί χέρι είναι αναρτούμενο και τοποθετημένο στην υποδοχή. Κρατάει στο δεξί χέρι έναν καρπό, ίσως ένα ρόδι. Φοράει κοινό χιτώνα ιωνικού ρυθμού και ιμάτιο. Ο χιτώνας ήταν ζωγραφισμένος σε πράσινο χρώμα και διακοσμημένος με κόκκινους και πράσινους μαιάνδρους.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καλλιτεχνική απόδοση της ενδυμασίας δείχνει ότι η κόρη αυτή τοποθετείται χρονικά ενδιάμεσα στις άλλες κόρες με αριθμό ευρετηρίου 594, 682.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]