Κόρη Ακρόπολης (Μουσείο Ακρόπολης αρ. 680)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κόρη
Κόρη της Ακρόπολης
Κόρη της Ακρόπολης
Είδος Τέχνης Ιωνικός ρυθμός
Διαστάσεις 115,5 εκ.
Μουσείο Μουσείο της Ακρόπολης
Αριθμός καταλόγου 680

Η Κόρη της Ακρόπολης που εκτίθεται στο εκεί μουσείο με αριθμό ευρετηρίου 680 είναι γλυπτικό έργο, σημαντικό δείγμα κοροπλαστικής με απελευθερωμένη κίνηση, καθώς τα χέρια του αγάλματος δεν είναι κολλημένα στα πλευρά όπως στην πρώιμη γλυπτική. Βρέθηκε στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 1886 βορειοδυτικά του Ερεχθείου στην Ακρόπολη των Αθηνών κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σώμα της κόρης διατηρείται ολόκληρο μέχρι τα γόνατα. Λείπουν επίσης τα δάχτυλα του αριστερού χεριού, με το οποίο κρατούσε το ιμάτιο. Αποτελείται από τα επιμέρους τμήματα, κεφαλή και θώρακα, αριστερό χέρι και βραχιόλι, δεξί χέρι κάτω από τον αγκώνα. Φέρει μερικές φθορές στο στεφάνι που φοράει, την μύτη, λαιμό, δεξί χέρι και σε μερικές άκρες του ιματίου. Το δεξί χέρι είναι αμαυρωμένο από κάποια φωτιά. Η πλάτη είναι διαρρηγμένη και αποσπασμένη. Το δεξί χέρι είναι αναρτούμενο και τοποθετημένο στην υποδοχή. Κρατάει στο δεξί χέρι έναν καρπό, ίσως ένα ρόδι. Φοράει κοινό χιτώνα ιωνικού ρυθμού και ιμάτιο. Ο χιτώνας ήταν ζωγραφισμένος σε πράσινο χρώμα και διακοσμημένος με κόκκινους και πράσινους μαιάνδρους.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καλλιτεχνική απόδοση της ενδυμασίας δείχνει ότι η κόρη αυτή τοποθετείται χρονικά ενδιάμεσα στις άλλες κόρες με αριθμό ευρετηρίου 594, 682.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα