Κόμμα Λάτρεων της Μπίρας (Λευκορωσία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο του κόμματος
Καταστατικό (σελίδα 1)

Το Κόμμα Λατρών της Μπύρας της Λευκορωσίας, ή ΚΛΜ (ρωσικά: Партия любителей пива, ПЛП‎‎) ήταν ένα από τα αρκετά κόμματα λατρών της μπύρας που δημιουργήθηκε σε κάποια μετασοβιετικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Λευκορωσίας. Καταχωρήθηκε επίσημα στις 30 Δεκεμβρίου του 1993.

Σύμφωνα με το καταστατικό του, «ο κύριος στόχος του ΚΛΜ είναι ο αγώνας για την καθαριότητα και την ποιότητα της εθνικής μπύρας, την κρατική ανεξαρτησία και την ουδετερότητα της Λευκορωσίας, της ελευθερίας των οικονομικών σχέσεων, την προσωπική ακεραιότητα και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ιδιοκτησίας».

Ο πρόεδρος ήταν ο Αντρέι Ρομασέβσκι (Андрей Ромашевский).

Το 1995 ο Ρομασέβσκι συνελήφθη και φυλακίστηκε για το κάψιμο της σημαίας της Λευκορωσικής ΣΣΔ σε δημόσια θέα. Κρατήθηκε για "χουλιγκανισμό" ("злостное хулиганство, совершенном с особым цинизмом", μετάφραση: "κακόβουλος "χουλιγκανισμός", διαπραγμένος με έντονο κυνισμό"), και μετά από 3 μήνες φυλάκισης, στις 19 Ιουλίου 1996 έλαβε ποινή με αναστολή για δύο χρόνια από την φυλακή. Ο Ρομασέβσκι αρνείται ότι ήταν αυτός που έκαψε τη σημαία, αναφερόμενος σε ένα βίντεο της εκδήλωσης. Αργότερα μετανάστευσε πρώτα στη Πολωνία και την Τσεχία και έγινε Τσέχος πολίτης.[1] Μετά οι υποθέσεις του κόμματος μπήκαν σε σύγχυση.

Το κόμμα εκκαθαρίστηκε το 1998 από το Λευκορωσικό Ανώτατο Δικαστήριο. Η επίσημη αιτία της εκκαθάρισης του ΚΛΜ (καθώς και πολλών άλλων κομμάτων) ήταν η αποτυχία του κόμματος να αντιμετωπίσει το αίτημα του Λευκορωσικού Υπουργείου Δικαιοσύνης για στατιστικά στοιχεία μελών και τη διοικητική δομή του κόμματος.[2]

Το λογότυπο του Κόμματος είναι ένας υπαινιγμός για τον "μεθυσμένο σκαντζόχοιρο" ένα στερεότυπο των ρωσικών αστείων.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Συνέντευξη με τον Ρομασέβσκι Αρχειοθετήθηκε 2007-09-27 στο Wayback Machine. στη BelGazeta
  2. Εφημερίδα Δικαιοσύνης της Λευκορωσίας, #1, 1998