Κωνσταντίνος Ροδοκανάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος Ροδοκανάκης
Γέννηση1635
Θάνατος1687
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταιατρός

Ο Κωνσταντίνος Ροδοκανάκης (Χίος 1635Άμστερνταμ 1685) γεννήθηκε στη Χίο και ήταν μέλος της βυζαντινής αρχοντικής οικογένειας Ροδοκανάκη, γεγονός που συνετέλεσε στο να τύχει καλής παιδείας: Σπούδασε Χημεία και Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μετά τις σπουδές του εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και αναμείχθηκε στις πολιτικές διενέξεις της εποχής, τασσόμενος υπέρ του βασιλιά Καρόλου Β΄ της Αγγλίας, προς τον οποίο μάλιστα αφιέρωσε και μία ποιητική συλλογή του. Στη συνέχεια, αφού οι ικανότητές του εκτιμήθηκαν, προσλήφθηκε ως προσωπικός ιατρός και χημικός του Καρόλου Β΄, αλλά και του επόμενου βασιλιά, Ιακώβου Β΄, τον οποίο και ακολούθησε όταν αυτός εξορίσθηκε στο Παρίσι.

Οι πρωτογενείς πηγές συμφωνούν ότι ο Ροδοκανάκης υπήρξε επιστήμονας και λόγιος μεγάλης αξίας. Πολλές από τις εργασίες του βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Ιδιαιτέρως εξαίρεται η συμβολή του στην καταστολή της μεγάλης επιδημίας πανώλης που έπληξε το Λονδίνο το έτος 1664. Κατά την επιδημία εκείνη, όπως λέγεται, ο Κωνσταντίνος Ροδοκανάκης επινόησε δικό του φάρμακο για τη νόσο. Εξέδωσε επίσης πολλές ιατρικές πραγματείες που κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη σε επανειλημμένες εκδόσεις, όπως η Περί πανώλους θεραπεία, μια πραγματεία που εκδόθηκε το 1665. Αξιόλογες θεωρούνται επίσης οι φιλολογικές του μελέτες και το ποιητικό-λογοτεχνικό του έργο.

Ο Άμαντος χαρακτηρίζει τον Κωνσταντίνο Ροδοκανάκη ως «ιδιόρρυθμον `Ελληνα λόγιον, όστις ηδυνήθη να καταλάβει εξέχουσαν θέσιν εν Αγγλία, κατά τον 17ον αιώνα».

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν «Ηλίου», τ. 16, σελ. 666-667
  • Γκιάλας, Αθανάσιος: Η ελληνική ιατρική και οι Έλληνες ιατροί από της Αλώσεως μέχρι της Εθνεγερσίας, Αθήναι 1979, σελ.55