Κυστεοσκόπηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η κυστεοσκόπηση είναι μία ουρολογική παρεμβατική εξέταση, κατά την οποία ο ειδικός Ουρολόγος επισκοπεί την ουροδόχο κύστη (επισκόπηση της κύστεως). Η εξέταση αυτή μπορεί να εκτελεσθεί στον άνδρα, την γυναίκα ακόμα και στα παιδιά για καθαρά διαγνωστικούς λόγους.

Το κυστεοσκόπιο είναι ένα εργαλείο εφοδιασμένο με ειδικό ψυχρό φωτισμό, οπτική κάμερα, ενώ υπάρχει ανάλογη είσοδος υγρού (φυσιολογικού ορού), έτσι ώστε κατά την είσοδο του εργαλείου να διατείνεται η ουροδόχος κύστη, με σκοπό την επισκόπησή της και ανάλογη έξοδο του υγρού.

Η είσοδος γίνεται στον άνδρα δια του έξω στομίου της ουρήθρας, ενώ στην γυναίκα και πάλι η είσοδος γίνεται δια της ουρήθρας.

Ο σημαντικότερος λόγος παρέμβασης θεωρείται η αιματουρία, κυρίως η μακροσκοπική ανώδυνη αιματουρία. Με την κυστεοσκόπηση στον άνδρα επισκοπείται ολόκληρο το μήκος της ουρήθρας, ο προστάτης αδένας και στην συνέχεια το εργαλείο εισχωρεί στην ουροδόχο κύστη. Στις γυναίκες η εξέταση είναι πιο απλή απ' την στιγμή που το εύρος της ουρήθρας είναι μόλις 2-3 εκατοστά και στην συνέχεια επισκοπείται η ουροδόχος κύστη.

Εκτός της αιματουρίας ο Ουρολόγος προβαίνει στην κυστεοσκόπηση και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αποτελούν οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, η απώλεια ελέγχου της κύστης, η επώδυνη ούρηση, το χρόνιο πυελικό άλγος, οι διαταραχές της ούρησης, η υπερπλασία του προστάτη αδένα , η λιθίαση και πολλά άλλα.

Φυσικά αποτελεί το απόλυτο εργαλείο επισκόπησης κι ελέγχου σε ένα καρκίνωμα – μάζα, θήλωμα στην κύστη, ενώ η απόλυτη ένδειξη για να διενεργηθεί η κυστεοσκόπηση αποτελεί η αιματουρία. Επίσης σε οποιαδήποτε αμφιβολία, υπόνοια ή σκέψη που έρχεται σε αντίθεση με κάποια απεικονιστική εξέταση π.χ υπέρηχος της ουροδόχος κύστης θα πρέπει να διενεργείται η κυστεοσκόπηση.

Ανάλογα στα παιδιά μπορεί να εκτελεσθεί κυστεοσκόπηση σε κάποιες παθολογικές καταστάσεις όπως οι βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας στα αγόρια, επίσης στην ΚΟΠ (κυστεο-ουρητηρική παλινδρόμηση) και σε πολλές άλλες περιπτώσεις που θα κρίνει ο Παιδο-ουρολόγος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]