Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας
Ίδρυση2015
ΤοποθεσίαΚύπρος - Λευκωσία
ΠρόεδροςΑνδρέας Παναγιώτου
ΑντιπρόεδροςΦειδίας Χατζηχαραλάμπους
ΓραμματέαςΔήμητρα Χάσικου
Επίσημη ιστοσελίδα
cyprusastronomy.org

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας (ΚΟΑΣ) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την προώθηση της αστρονομίας και των συναφών επιστημών στην Κύπρο. Ιδρύθηκε το 2015 από μια ομάδα ομοϊδεατών φίλων της αστρονομίας.

Ίδρυση και σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΚΟΑΣ αποτελείται κυρίως από διαφορετικού υπόβαθρου ερασιτέχνες/επαγγελματίες αστρονόμους με κοινό ενδιαφέρον την παρατήρηση, εξερεύνηση και ανακάλυψη του διαστήματος. Στόχος του ΚΟΑΣ είναι να δώσει ευκαιρίες σε όλα τα μέλη της κοινότητας να ακούσουν, να μάθουν και να κατανοήσουν όσο περισσότερα γίνεται για την αστρονομία και να τους εμπνεύσει την περιέργεια σχετικά με το Σύμπαν μας, μέσω των προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του κοινού, εκπαίδευσης και υποστήριξης για αστρονομική έρευνα.

Ο ΚΟΑΣ στηρίζει άτομα ανεξαρτήτως επιπέδου γνώσης στην αστρονομία - από αρχάριους που θέλουν να μάθουν ποια κιάλια ή τηλεσκόπιο είναι σωστό να χρησιμοποιήσουν, μέχρι αυτούς που έχουν ήδη τηλεσκόπιο και θέλουν να μάθουν περισσότερα για να μεγιστοποιήσουν την οπτική τους εμπειρία. Απαρτίζεται απο έμπειρους παρατηρητές, κατασκευαστές τηλεσκοπίων και αστρο-φωτογράφους όπου μοιράζονται το χρόνο και τα τηλεσκόπια τους για να προσφέρουνε μοναδικές εμπειρίες στο κοινό, μέσα απο εκδηλώσεις πεζοδρομίου και κάτω από τον πραγματικό σκοτεινό νυχτερινό ουρανό της Κύπρου.

Όλες οι ηλικιακές ομάδες είναι ευπρόσδεκτες, από επιβλεπόμενα παιδιά μέχρι και συνταξιούχους.


Ο ΚΟΑΣ χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από δωρεές - από χορηγούς και τα μέλη της κοινότητας.


Ο ΚΟΑΣ είναι εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Σκοτεινών Ουρανών (International Dark-Sky Association - IDA), σκοπός του οποίου

είναι η διατήρηση και προστασία του σκοτεινού ουρανού με την χρήση περιβαλλοντικά υπεύθυνου εξωτερικού φωτισμού.

Διοικητική δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΚΟΑΣ διοικείται από πενταμελες Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και τρία μέλη. Υπηρεσιακός προϊστάμενος του Οργανισμού είναι ο Γενικός Διευθυντής.

Υφιστάμενος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑΣ και Γενικός Διευθυντής είναι ο Ανδρέας Παναγίωτου. Αντιπρόεδρος και Διευθυντής ο Φειδίας Χατζηχαραλάμπους.

Λειτουργική διάρθρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λειτουργική διάρθρωση του ΚΟΑΣ είναι:

  • Τομέας Αστρονομίας: Γίνονται τακτικές αστροπαρατηρήσεις με κάθε Νέα-Σελήνη όλο το χρόνο, καταγραφή ουράνιων φαινομένων, αρθρογραφία, διαλέξεις και παρουσιάσεις.
  • Τομέας Ευαισθητοποίησης του κοινού: Σε συνεργασία με τις κρατικές αρχές και τις τοπικές διοικήσεις, ο ΚΟΑΣ δραστηριοποιήτε ανα τακτά διαστήματα σε παγκύπριο επίπεδο για τη προστασία του σκοτεινού ουρανού.
  • Τομέας Εκπαίδευσης: Ο ΚΟΑΣ σε συνεργασία με το G.C. School of careers λειτουργούν αστεροσχολείο στη Λευκωσία με διετές εξειδικευμένο πρόγραμμα Αστρονομίας/Αστροφυσικής.
  • Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας: Ο ΚΟΑΣ είναι ενεργός στο τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας σε Κύπρο και Ευρώπη. Μέλος του προγράμματος ASTRO-T, INTEGRATED/0918/0038 και INDSKY, DARK-SKY ECOTOURISM EU.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]