Κυπριακή άδεια οδήγησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κυπριακή άδεια οδήγησης είναι το επίσημο έγγραφο που εκδίδεται στην Κύπρο για να εξουσιοδοτήσει έναν πολίτη της χώρας να εκμεταλλεύεται διάφορους τύπους οχημάτων με κινητήρα σε δημόσιους δρόμους.

Οι άδειες εκδίδονται από το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο αποτελεί μέρος του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων. Τα μοτοποδήλατα (κάτω των 50 κυβικών) και τα αυτοκίνητα μπορούν να οδηγηθούν με άδεια μαθητευόμενου από την ηλικία των 17 ετών. Οι μοτοσυκλέτες υψηλού κυβισμού και ορισμένα βαρύτερα οχήματα μπορούν να τα οδηγήσουν μόνο άτομα πάνω από την ηλικία των 21 ετών.

Από το 2008, το κόστος απόκτησης άδειας είναι €59.80 (έως 60 ετών), €25.63 (60 έως 65 ετών) και για τους άνω των 65 ετών είναι δωρεάν. Οι οδηγοί ηλικίας άνω των 70 ετών απαιτούν πιστοποιητικό από ιατρό.

Η άδεια Κύπρου ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Είναι τυπωμένη σε χαρτί, παρουσιάζει τη φωτογραφία του κατόχου και έχουν τις τυπικές κατηγορίες οχημάτων της ΕΕ.

Αδικήματα όπως η υπέρβαση ταχύτητας και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ελέγχονται αυστηρά και μπορούν να επιβληθούν ποινές. Σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις ή σε επαναλαμβανόμενα αδικήματα που συγκεντρώνουν αρκετούς πόντους, η άδεια οδήγησης ανακαλείται προσωρινά ή μόνιμα.

Οι άδειες οδήγησης ισχύουν μόνο για τη χρήση οχημάτων σε δημόσιους δρόμους. Ένας μπορεί να οδηγήσει οποιοδήποτε όχημα στη γη του (ή σε άλλο πρόσωπο, με άδεια του ιδιοκτήτη) χωρίς άδεια.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]