Κυβικό εκατοστό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κυβικά εκατοστά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το κυβικό εκατοστό είναι μονάδα μέτρησης όγκου (σύμβολο στο SI cm3, άλλα σύμβολα: cc ή ccm), υποπολλαπλάσιο του κυβικού μέτρου. Κάθε κυβικό μέτρο έχει 1.000.000 κυβικά εκατοστά. Η συνήθης χρήση του είναι στην Ιατρική και στην αυτοκινητοβιομηχανία για τη μέτρηση όγκου των κυλίνδρων.

Πλήρης ορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για τον όγκο που καταλαμβάνει ένας συμπαγής κύβος, του οποίου κάθε ακμή είναι ίση με 1 εκατοστό. Ειδικότερα ως μέτρο χωρητικότητας ο περιεχόμενος χώρος ενός δοχείου ή δεξαμενής με ακμή ίση μ΄ ένα εκατοστό σε αποσταγμένο νερό και θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου εκφράζεται και σε μονάδα βάρους που ισούται με 1 γραμμάριο. Σε άλλα επιστημονικά πεδία χρησιμοποιείται η μονάδα mL (milliliters), ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο τα mL είναι η συνήθης μονάδα και για την Ιατρική.

Το κυβικό εκατοστό στη μέτρηση όγκου κυλίνδρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας πλήρης κύκλος ενός τετρακύλινδρου, τετράχρονου κινητήρα. Ο όγκος απεικονίζεται με πορτοκαλί χρώμα

Στη μέτρηση όγκου κυλίνδρων (κυρίως σε μηχανές εσωτερικής καύσης), όπου η χρήση του κυβικού εκατοστού ως cc είναι κανόνας (εκτός Μ. Βρετανίας και κάποιων άλλων χωρών), o υπολογισμός του όγκου κυλίνδρου γίνεται με τον κάτωθι τύπο:

όπου d είναι ο όγκος του κινητήρα, b είναι η διάμετρος των κυλίνδρων, s είναι το μήκος της διαδρομής του πιστονιού και n ο αριθμός των κυλίνδρων.

Μετατροπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cubic centimetre της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).