Κρόμλεχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το κρόμλεχ MullHill στο νησί Μαν

Το κρόμλεχ είναι προϊστορικό μεγαλιθικό μνημείο που αποτελείται από ανορθωμένους λίθους (μενίρ) τοποθετημένους σε κυκλική διάταξη. Μερικές φορές ένα μενίρ είναι τοποθετημένο στο κέντρο του κύκλου.

Αυτοί οι κύκλοι από λίθους μπορούν να στέκουν αυτόνομα, να συνδυαστούν με έναν άλλο κύκλο λίθων ή να συνδεθούν με μια γραμμή μενίρ.

Το πιο γνωστό από όλα τα κρόμλεχ είναι το Στόουνχετζ στην Αγγλία. Στη Γαλλία, το διπλό κρόμλεχ του Ερ-Λανίκ, στον κόλπο του Μορμπιάν, στη Βρετάνη, που αποτελείται από δύο ομόκεντρους κύκλους. Τα μενίρ του εξωτερικού κύκλου έχουν πέσει λόγω της ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας. Επίσης, το Πεν αρ Λαν στο γαλλικό νησί Ουεσάν[1] και στα νησιά Σωζέ στη Νορμανδία.[2]

Τα κρόμλεχ είναι πολύ πιο σπάνια από άλλα μεγαλιθικά μνημεία (ντολμέν, μενίρ, καλυμμένες διαβάσεις, cairns).

Τα περισσότερα από αυτά χρονολογούνται, ειδικά στην Ευρώπη, από την Εποχή του Χαλκού (2500 π.Χ. έως 1000 π.Χ.).

Κρόμλεχ υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη γη, από την Ινδία μέχρι την Αγγλία, τις Σκανδιναβικές χώρες, το Μαρόκο, την Αμερική ή την Ιαπωνία.

Σήμερα, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε με ακρίβεια τη λειτουργία αυτού του τύπου μνημείου. Μερικοί ερευνητές θεωρούν ότι πρόκειται για χώρους λατρείας, ενώ άλλοι προτιμούν την ιδέα ενός τόπου παρατήρησης των άστρων ή της Σελήνης. Μερικοί συγγραφείς ισχυρίστηκαν ότι ήταν οι δείκτες μιας προγονικής μεγαλιθικής γεωμετρίας. Αυτή η τελευταία υπόθεση έχει απορριφθεί από την επιστημονική κοινότητα.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη κρόμλεχ (γαλλικά: cromlech) προέρχεται από τις παλιές βρετονικές λέξεις crom=στρογγυλός και Liech=λίθος.[3]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. . «patrimoine.region-bretagne.fr». 
  2. . «ileschausey.com». 
  3. Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα τομ.36, σελ.209