Κρυφά σχολεία στο Αφγανιστάν
Το άρθρο αναφέρεται σε κρυφά σχολεία, κυρίως για κορίτσια, που λειτούργησαν και λειτουργούν στο Αφγανιστάν από τα τέλη του 20ού αιώνα σε περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν.
Κατά τον έλεγχο περιοχών του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν (μετά τα μέσα της 10ετίας του 1980 και μετέπειτα) απαγορεύτηκε στις γυναίκες να παρακολουθούν σχολεία με την απειλή της ποινής του ραβδισμού ή και του λιθοβολισμού. Σχολεία έχουν δεχθεί επιθέσεις με πυροβόλα όπλα, εμπρησμούς κτλ, ενώ δάσκαλοι έχουν δολοφονηθεί και μαθήτριες έχουν υποστεί επιθέσεις με οξύ (βιτριολισμό).[1] Για το λόγο αυτό οργανώθηκαν σχολεία για γυναίκες που λειτουργούσαν κρυφά σε σπίτια[2][3] Μεταξύ άλλων αναφέρεται η διοργάνωση κρυφών σχολείων για γυναίκες από την μυστική οργάνωση "Revolutionary Association of the Women of Afganistan (RAWA)", η οποία ιδρύθηκε το 1977 αρχικά στα πλαίσια της αντίστασης κατά του σοβιετικού καθεστώτος αλλά συνέχισε τη δράση της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών κατά του θεοκρατικού καθεστώτος των Ταλιμπάν[4]. Την κρυφή εκπαίδευση στο Αφγανιστάν παρακολουθούν και αγόρια. Βάσει στοιχείων της κυβέρνησης, το 2001 τα παιδιά που παρακολουθούσαν κρυφά μαθήματα ήταν περίπου 1 εκατομμύριο (εκ των οποίων οι 100.000 κορίτσια), ενώ το 2010 ήταν 7 εκατομμύρια. Η UNICEF εκτιμά ότι στο Νότιο Αφγανιστάν, όπου κυριαρχούν οι Ταλιμπάν, τουλάχιστον τα μισά σχολεία υποχρεώθηκαν να κλείσουν μεταξύ 2008 και 2010.[5] Παρά τις έντονες εθνικές και θρησκευτικές αντιπαλότητες, στα κρυφά σχολεία του Αφγανιστάν φοιτούσαν μαζί γυναίκες από διάφορες εθνότητες ή μουσουλμανικά δόγματα. Για να έχουν την δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα, φορούσαν τσαντόρ - κάτω απ' τα οποία έκρυβαν τα σχολικά είδη - και συνοδεύονταν από κάποιον άνδρα του φιλικού τους περιβάλλοντος. Σε ομάδες γυναικών που δεν υπήρχε τέτοιος διαθέσιμος, μια γυναίκα παντρευόταν για το σκοπό αυτό, ή πλήρωναν κάποιον άνδρα να τις συνοδεύει.[6]
Μεταξύ των δασκάλων που έχουν εργαστεί στα κρυφά σχολεία του Αφγανιστάν είναι και η Μαλαλάι Τζόγια η οποία εξελέγη βουλευτής το 2007 στο Αφγανιστάν αλλά εξέπεσε από το αξίωμα λόγω της έντονης κριτικής της εναντίον των πολεμάρχων και βαρόνων των ναρκωτικών. Τις εμπειρίες της συνέγραψε στο βιβλίο "Μια γυναίκα ανάμεσα στους πολέμαρχους".[7] Διεθνή αναγνώριση και πολλά διεθνή βραβεία έχει λάβει η Σακένα Γιακούμπι, η οποία έχει ιδρύσει περί τα 80 κρυφά σχολεία για περίπου 3.000 κορίτσια. Αυτά τα σχολεία λειτουργούσαν σε σπίτια με το πρόσχημα της μελέτης του Κορανίου.[8]
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- "From secret school to Afghanistan's future", BBC, Education & Family, 23 March 2014. Η προσωπική εμπειρία μιας Αφγανής από το κρυφό σχολείο.
- Jeanette Winter, "Nasreen's Secret School: A True Story from Afghanistan", Beach Lane Book, 2009 Παρουσίαση βιβλίου.
- Afghanistan's Secret Schools for Girls, BBC World Service Ραδιοφωνική εκπομπή. Προσωπική εμπειρία Αφγανής μαθήτριας κρυφού σχολείου.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Constable Pamela, Afghan girls risk their lives to go to secret school, εφημερίδα The Guardian, 1 Οκτ. 2006)
- ↑ Suad Joseph, Afsaneh Najmabadi, Encyclopedia of Women & Islamic Cultures: Family, law, and politics. p. 193
- ↑ Harding Luke, Inside Afghanistan's secret schools, Εφημερίδα Guardian, ηλεκτρον. έκδοση, 2 Ιουλ. 2001.
- ↑ Burns Vincent & Peterson Kate Dempsey, Terrorism: A Documentary And Reference Guide, Greenwood Press, USA, 2005, p. 5.
- ↑ Le scuole segrete per ragazze che sfidano i talebani. Εφημερίδα Corriere della Sera, 27 Ιουν. 2010, σε Ιταλική γλώσσα.
- ↑ Elaheh Rostami-Povey, Afghan Women: Identity and Invasion, Zed Books, 15 Αυγ 2007, σ. 34, 36
- ↑ http://books.google.gr/books/about/A_Woman_Among_Warlords.html?id=3nJFvCMEMpUC&redir_esc=y Malalai Joya, A Woman Among Warlords, Scribner, 20 Οκτ 2009]
- ↑ "La maestra que desafió a los talibán: 'La educación da dignidad a las personas' ", El Mundo, 04/11/2015[νεκρός σύνδεσμος]