Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κρο Πάτρικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κρο Πάτρικ (αγγλ. Croagh Patrick, ιρλανδ. Cruach Phádraig), ονομασία που σημαίνει «Σωρός του [Αγίου] Πατρικίου»[1], είναι χαμηλό βουνό και σημαντικός τόπος χριστιανικού προσκυνήματος στην Κομητεία Μέυο της δυτικής Ιρλανδίας.

Το βουνό έχει υψομετρο της υψηλότερης κορυφής 764 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, που το καθιστά το 29ο υψηλότερο στην Ιρλανδία. Η κορυφή έχει σχήμα πυραμίδας και θέα προς τον Κόλπο Κλιου, ενώ υψώνεται πάνω από το χωριό Μόρρισκ. Κοντινότερη πόλη είναι η κωμόπολη Γουέστπορτ. Το Κρο Πάτρικ θεωρείτο ήδη από την προχριστιανική εποχή ως ιερό βουνό. Απετέλεσε το επίκεντρο μιας προϊστορικής περιοχής τελετουργιών και μετά τον εκχριστιανισμό της χώρας συνδέθηκε με τον Άγιο Πατρίκιο, ο οποίος κατά την παράδοση πέρασε σαράντα ημερες στην κορυφή του νηστεύοντας. Από τον 5ο αιώνα υπήρχε μικρός χριστιανικός ναός (εξωκκλήσι) στην κορυφή, αλλά το σημερινό εκκλησάκι είναι νεότερο, κτισμένο στις αρχές του 20ού αιώνα. Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες προσκυνητές ανεβαίνουν στο Κρο Πάτρικ την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου, ένα έθιμο που χρονολογείται τουλάχιστον από τον Μεσαίωνα.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Cruach Phádraig/Croagh Patrick» στην Placenames Database of Ireland

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Harry Hughes (2010). Croagh Patrick. A Place of Pilgrimage. A Place of Beauty. O'Brien Press. ISBN 9781847171986. 
  • Leo Morahan (2001). Croagh Patrick, Co. Mayo: archaeology, landscape and people. Westport: Croagh Patrick Archaeological Committee. ISBN 0-9536086-3-8.