Κριεζής ΙΙ (κορβέτα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κριεζής ΙΙ (κορβέτα)
Πληροφορίες
Ναυπηγείο‘UK – Akis. Inglis, Glasgow’
Ένταξη σε υπηρεσίαΝοέμβριος 1943
Δίδυμα σκάφηΑποστόλης ΙΙ’, ‘Σαχτούρης ΙΙ’, 'Τομπάζης ΙΙ
ΚατάληξηΕπεστράφη το 1951

Το Κριεζής ΙΙ (Κορβέτα) / 27, K-32, F-49, πρώην HMS COREOPSIS υπήρξε κορβέτα τύπου "Flower". Ομοίου τύπου πλοία ήταν τα Αποστόλης ΙΙ, Σαχτούρης ΙΙ, Τομπάζης ΙΙ και Κριεζής ΙΙ.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατασκευάστηκε στα Ναυπηγεία ‘UK – Akis. Inglis, Glasgow’. Μία από τις 4 κορβέτες που παραχωρήθηκε επί δανεισμού από τους Άγγλους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρελήφθη τον Νοέμβριο 1943 στο Τσάταμ της Αγγλίας από τον Πλωτάρχη Δημήτρη Κιοσσέ μαζί με το ‘ΤΟΜΠΑΖΗΣ ΙΙ’. Στην διάρκεια του πολέμου έλαβε μέρος σε συνοδείες νηοπομπών στον Ατλαντικό και στις επιχειρήσεις αποβίβασης στη Νορμανδία[1] μαζί με το ‘ΤΟΜΠΑΖΗΣ ΙΙ’. Κατέπλευσε στην Αλεξάνδρειας περί το τέλος του Οκτωβρίου 1944. Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του εμφυλίου και τον Σεπτέμβριο του 1951 επεστράφη στους Άγγλους.

Επεστράφη το Σεπτέμβριο του 1951.

Η Ελλάδα, με το στόλο της να έχει βάση την Αίγυπτο, συμμετείχε στην απόβαση με έξι πλοία: τις κορβέτες «Τομπάζης» και «Κριεζής» και τέσσερα επίτακτα πλοία του Εμπορικού Ναυτικού. Τα σκάφη επάνδρωναν, όπως κατέγραψε ο κυβερνήτης του «Κριεζή», ναύαρχος Δ.Ν. Κιοσσές, «Ελληνες πάσης προέλευσης και παντός επαγγέλματος κατά τον ειρηνικόν βίον»: ανάμεσά τους υπήρχαν λογιστές, δικηγόροι, φοιτητές, εργάτες, ψαράδες και τρεις άνδρες του Εμπορικού Ναυτικού που θα έγραφαν αργότερα το όνομά τους στις χρυσές σελίδες της ελληνικής ναυτιλίας: οι εφοπλιστές Σταύρος Νιάρχος, Ν. Μίχαλος και Ισ. Καρούσης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://www.kathimerini.gr/96198/article/epikairothta/ellada/oi-155-ellhnes-kai-h-apovash-ths-normandias