Κούρος του Διπύλου (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αρ. 3372 και 3965)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κούρος του Διπύλου
NAMA Head of a Kouros.JPG
σώζονται μόνο το κεφάλι και ένα χέρι
ΟνομασίαΚούρος του Διπύλου
Έτος δημιουργίαςπερ. 600 π.Χ.
Διαστάσεις44 εκ. (κεφάλι)
ΜουσείοΕθνικό Αρχαιολογικό
Μουσείο
Αριθμός καταλόγου3372 και 3965
(Κ/ΕΑΜ/A1/2717)
δεδομένα

Ο Κούρος του Διπύλου που φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένα από τα πιο φημισμένα ευρήματα από το Δίπυλο. Σώζονται μόνο το κεφάλι και ένα χέρι. Αντίγραφο της κεφαλής βρίσκεται και στο αρχαιολογικό μουσείο της Βασιλείας.

Προέλευση του ευρήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κεφάλι βρέθηκε το 1916 στις αρχαιολογικές ανασκαφές του Διπύλου στον Κεραμεικό.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι από νησιώτικό μάρμαρο. Αν κρίνουμε από το μέγεθος του κεφαλιού, ο κούρος πρέπει να είχε ύψος τριών μέτρων. Από το κεφάλι λείπει ένα τμήμα του σαγονιού του στόματος και της μύτης, ενώ φέρι μικρές φθορές στο μέτωπο, στο πρόσωπο και στο δεξί μάτι. Το ύφος είναι αυστηρό, αλλά καθόλου άκαμπτο. Οι αναλογίες είναι υπέροχες. Το πρόσωπο είναι εξαιρετικά υψηλό και λεπτό, ενώ καταλήγει σε στρογγυλό, ημικύκλιο πηγούνι. Το κούτελο καταλήγει επίσης σε στρογγυλό ημικύκλιο κρανίο, συμπληρώνοντας αρμονικά το σχήμα του προσώπου. Τα μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια στεφανώνονται από λεπτά φρύδια και ματόκλαδα. Η μύτη είναι μακριά, το κούτελο πολύ υψηλό. Η κόμη είναι πλεγμένη στον ώμο σε σχήμα στρογγυλό και δεμένα με κορδέλα που σχηματίζει κόμβο του Ηρακλή.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν ξέρουμε εάν ο κούρος ήταν επιτύμβιο ή για αναθηματικό άγαλμα. Επειδή βρέθηκε στο σημείο όπου το 479-478 π.Χ. ο Θεμιστοκλής είχε ιδρύσει το νεκροταφείο του Κεραμεικού, ενδέχεται ο κούρος ετούτος να έστεκε σε κάποιον τάφο.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλλιτεχνικό ύφος είναι δαιδαλικής προέλευσης, που ξεκίνησε στην Κρήτη στις αρχές της αρχαϊκής εποχής και εξελίχθηκε στην Αττική στα τέλη του έκτου με αρχές του έβδομου αιώνα π.Χ. Ο κούρος ετούτος σημαδεύει το τέλος της πρωτοαρχαϊκής και την αρχή της αρχαϊκής μνημειακής γλυπτικής. Πιστεύεται ότι είναι έργο του γλύπτη του Διπύλου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]