Κουρευτική μηχανή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η κουρευτική μηχανή είναι συσκευή που χρησιμοποιείται για το κούρεμα των μαλλιών ανθρώπων και ζώων, συνήθως σε κοντό μήκος. Χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν με τη μορφή της χειροκίνητης μηχανής, για το κούρεμα συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων, όπως μαθητών, τρόφιμων και φαντάρων. Η πρωτόγονη αυτή μηχανή αντικαταστάθηκε από την ηλεκτρική κουρευτική μηχανή, που χρησιμοποιείται και για οικιακή χρήση, για την περιποίηση των μαλλιών, αλλά και για την περιποίηση της γενειάδας.

Βασική αρχή της λειτουργίας των κουρευτικών μηχανών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κουρευτικές μηχανές περιλαμβάνουν ένα ζευγάρι αιχμηρών κτενοειδών λεπίδων, τοποθετημένων πολύ κοντά μεταξύ τους. Καθεμία από τις λεπίδες αυτές πρέπει ολισθαίνει πλευρικά σε σχέση με την άλλη.  Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να είναι είτε χειροκίνητος, είτε ηλεκτρικός. Στον ηλεκτρικό μηχανισμό, οι λεπίδες ταλαντεύονται αυτόματα. Πάντα ο μηχανισμός αυτός συνοδεύεται και από μία λαβή. Η ταλάντευση γίνεται κατά τρόπο ώστε τα μαλλιά να  τοποθετούνται μεταξύ των λεπίδων και να κόβονται, όταν η μία λεπίδα ολισθαίνει πλευρικά σε σχέση με την άλλη. Η τριβή μεταξύ των λεπίδων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη, πράγμα που επιτυγχάνεται με την ορθή επιλογή υλικού, με σωστό φινίρισμα και συχνή λίπανση.

Χειροκίνητη κουρευτική μηχανή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χειροκίνητη κουρευτική μηχανή.

«Ψιλή» μηχανή είναι η κοινή ονομασία της χειροκίνητης κουρευτικής μηχανής, η οποία χρησιμοποιείτο στο παρελθόν (και σήμερα από ελάχιστα πια κουρεία) για το πολύ βαθύ κούρεμα των μαλλιών του κεφαλιού, το λεγόμενο «κούρεμα με την ψιλή». Η μηχανή αυτή αποτελείται από λεπτά και κοφτερά ελάσματα, που έχουν την ιδιότητα να εγκλωβίζουν τις τρίχες, αμέσως μόλις εφαρμοστούν πάνω στο κεφάλι. Έτσι, ανάλογα με το πάχος που καταλαμβάνουν τα μεταλλικά ελάσματα, οι τρίχες κόβονται από τη ρίζα ή λίγο πιο μακριές, ενώ πέφτουν σε τούφες. Στη δεύτερη, μάλιστα, περίπτωση, γινόταν λόγος για «χοντρή» μηχανή, επειδή το πάχος των δοντιών στη μηχανή ήταν πιο μεγάλο από ότι στην «ψιλή».

Χρήση της ψιλής μηχανής γινόταν ευρύτατα και ανελλιπώς στο παρελθόν σε:

-μαθητές του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου, για λόγους υγιεινής. Όσο μικρότερη ήταν η τάξη, τόσο πιο βαθύ ήταν το κούρεμα. Τα αγόρια των μεγαλύτερων τάξεων κουρευόντουσαν με τη «χοντρή» μηχανή. Το μέτρο καταργήθηκε για λίγο, το 1965 και επανήλθε στη διάρκεια της χούντας, για να καταργηθεί οριστικά στη δεκαετία του '70.

-νεοσύλλεκτους στρατιώτες ως το 1982, για λόγους καταπολέμησης των ψειρών και πειθαρχίας.

-«τεντιμπόηδες», νεαρούς τρόφιμους αναμορφωτηρίων, κρατουμένους, συλληφθέντες από την αστυνομία και ιερόδουλες, ως μέσο τιμωρίας και παραδειγματισμού διά της διαπόμπευσης.

Ηλεκτρική κουρευτική μηχανή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα η χειροκίνητη κουρευτική μηχανή έχει πλέον σταματήσει να χρησιμοποιείται. Η έλευση της τεχνολογίας, αλλά και το πολλές φορές επώδυνο κούρεμα με τη χειροκίνητη, οδήγησαν στην υιοθέτηση της ηλεκτρικής κουρευτικής μηχανής. Αυτή συνέχισε να αποκαλείται «ψιλή» από ορισμένους, όταν η χρήση της γίνεται χωρίς τις προστατευτικές «σκάλες». Αποτέλεσμα αυτού είναι να κόβει τα μαλλιά ως το δέρμα, αφήνοντας μονάχα ένα ίχνος τριχών.

Οι ηλεκτρικές κουρευτικές μηχανές λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως οι χειροκίνητες, αλλά κινούνται μέσω ενός ηλεκτρικού μοτέρ, που καθιστά τις λεπίδες ικανές προς ταλάντωση από τη μία πλευρά στην άλλη. Χρησιμοποιούνται τρεις διαφορετικοί τύποι μοτέρ στην παραγωγή κουρευτικών μηχανών: μαγνητικός, περιστροφικός και αξονικής περιστροφής. Το  περιστροφικό μοτέρ μπορεί να λειτουργήσει μέσω πηγών συνεχούς ρεύματος ή εναλλασσόμενου ρεύματος. Τα μαγνητικά και τα αξονικώς περιστρεφόμενα μηχανήματα χρησιμοποιούν μαγνητικές δυνάμεις που προέρχονται από χάλκινο σύρμα, περιστρεφόμενο γύρω από τον χάλυβα.

Η ιστορία της ηλεκτρικής κουρευτικής μηχανής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Leo J. Wahl εφηύρε την πρώτη ηλεκτρική κουρευτική μηχανή. Σχεδίασε αρχικά ένα φορητό ιατρικό μασάζ για τον θείο του, Frank Wahl. Ο Frank Wahl άνοιξε ένα εργοστάσιο παραγωγής στην Sterling του Illinois για να παράγει και να πουλά το μασάζ του Leo. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Leo πωλούσε μασάζ σε διάφορους κουρείς και, με αυτή την ευκαιρία, παρατήρησε την ανάγκη βελτίωσης των εργαλείων που αυτοί χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε. Ο Leo J. Wahl ανέλαβε την επιχείρηση κατασκευής του θείου του, αφού ο Frank έφυγε για να υπηρετήσει στον ισπανο-αμερικανικό πόλεμο το 1898. Ο Leo συνέχισε να εργάζεται για τις εφευρέσεις του και κατοχύρωσε την καινοτόμο ευρεσιτεχνία του, τον πρώτο ηλεκτρικό μηχανισμό κουρευτικής μηχανής, το 1919 . Μέσα σε ένα χρόνο, η Wahl Manufacturing είχε κατασκευάσει και πουλούσε χιλιάδες μηχανές σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1921 ο Leo μετονόμασε την εταιρεία σε Wahl Clipper Corporation. Όταν ο Leo J. Wahl πέθανε, στις 20 Μαΐου 1957, είχε πάνω από 100 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο όνομά του. Οι απόγονοί του εξακολουθούν να λειτουργούν σήμερα την εταιρεία. Η Wahl Clipper Corporation είναι πλέον μια διεθνής βιομηχανία, πρωτοπόρος στην κατασκευή προϊόντων για το επαγγελματικό εμπόριο ομορφιάς και κομμωτηρίου, την προσωπική φροντίδα των καταναλωτών και την περιποίηση των ζώων. Τα προϊόντα Wahl διατίθενται σε 165 χώρες σε όλο τον κόσμο.


Εργαλεία που χρησιμοποιούνταν σε αρχαίους πολιτισμούς για το ξύρισμα και την κόμμωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάνοντας μία σύντομη ανθρωπολογική έρευνα, παρατηρούμε ότι το παρόν αποτελεί εξέλιξη του παρελθόντος.

Αίγυπτος: Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει λείψανα από την εποχή του Χαλκού που αποδεικνύουν τη χρήση ακονισμένων εργαλείων, οστών ζώων και κελυφών στρειδιών για ξυρίσματα. Οι ξυριστικές μηχανές ήταν γνωστές και χρησιμοποιούνταν από τους άνδρες, αλλά όχι σε καθημερινή βάση, καθώς η διαδικασία ήταν δυσάρεστη και απαιτούσε ακόνισμα του εργαλείου, γεγονός που μείωνε την αντοχή του.

Αρχαία Ελλάδα: Οι Έλληνες επαινούσαν την ομορφιά ως μέρος της αισθητικής και, οπότε δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έδιναν την κατάλληλη προσοχή στα μαλλιά τους. Από τον 8ο π.Χ. αιώνα χρησιμοποιούσαν εργαλεία, όπως βούρτσες μαλλιών, ένα κοίλο μεταλλικό ραβδί που ονομάζεται "καλάμιστρον", το οποίο θερμαινόταν πάνω σε στάχτη και έπειτα χρησιμοποιούνταν για να δημιουργήσει μπούκλες, ενώ ευρέως χρησιμοποιούνται και  λαβίδες, ψαλίδια (κουρίδα) και ξυράφια, για φροντίσουν τα μαλλιά και τις αρσενικές γενειάδες.

Μοντέρνα κουρέματα με ηλεκτρικές κουρευτικές μηχανές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κουρευτικές μηχανές έχουν πλέον περάσει σε νέα εποχή. Ενώ στο παρελθόν αφορούσαν αποκλειστικά κουρέματα που γίνονταν για λόγους υγιεινής ή τιμωρίας, πλέον οι μηχανές αυτές είναι δυνατά εργαλεία στα χέρια τόσο των κομμωτών, όσο και των καταναλωτών. Με την πληθώρα επιλογών που προσφέρουν σε εξαρτήματα, ο χρήστης μπορεί να επιτύχει το επιθυμητό μάκρος, αψεγάδιαστα σβησίματα και τέλειο αποτέλεσμα. Είναι ιδανικές για μοντέρνα αντρικά και γυναικεία κουρέματα, αλλά και άψογα περιποιημένη γενειάδα.

Ιδιαίτερα οι σύγχρονες ηλεκτρικές κουρευτικές μηχανές, εκτός από το κλασσικό buzz cut (μοντέρνα εκδοχή του κουρέματος «με την ψιλή») είναι ικανές για ακόμη πιο περίτεχνα και δημοφιλή είδη κουρέματος, όπως τα fade κουρέματα, δηλαδή τα κουρέματα με «σβησίματα». Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι fade κουρέματος, ανάλογα με τον βαθμό «σβησίματος» στο πλαϊνό μέρος του κεφαλιού.  Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει το low fade κούρεμα, όπου το ξύρισμα στα μαλλιά γίνεται στα χαμηλότερα σημεία της κεφαλής, το medium fade κούρεμα όπου το ξύρισμα φτάνει μέχρι το μέσο της κεφαλής και τέλος, το high fade κούρεμα όπου το ξύρισμα φτάνει μέχρι την κορυφή των πλαϊνών μαλλιών. Τα διάφορα εξαρτήματα και οι πολλές διαθέσιμες «σκάλες» κοπής που διαθέτουν οι σύγχρονες ηλεκτρικές κουρευτικές μηχανές, συμβάλλουν στο καλύτερο αποτέλεσμα των άνω κουρεμάτων. Αναφορικά με τις λεπτομέρειες και τα τελειώματα, αυτά συνήθως γίνονται με την βοήθεια ενός trimmer, το οποίο δίνει σχήμα στις φαβορίτες και στα τελειώματα του τριχωτού της κεφαλής, τόσο στο πίσω μέρος του κρανίου, όσο και γύρω από το πρόσωπο. Το trimmer είναι ένας είδος ηλεκτρικής ξυριστικής μηχανής, το οποίο προορίζεται για την περιποίηση της γενειάδας, ενώ είναι ιδανικό και για τις λεπτομέρειες του κουρέματος.


Κουρευτικές μηχανές κατοικίδιων ζώων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κουρευτικές μηχανές κατοικίδιων ζώων, οι λεγόμενες κουρευτικές μηχανές pet, είναι είδος ηλεκτρικής κουρευτικής μηχανής που αφορά στην φροντίδα και περιποίηση κατοικίδιων ζώων και ιδίως σκύλων. Υπάρχει μεγάλη γκάμα τέτοιων μηχανών, που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες groomer και κτηνιάτρους, όσο και σε απλούς καταναλωτές, που θέλουν οι ίδιοι να φροντίσουν το κατοικίδιο τους.

Οι ανάγκες περιποίησης και κουρέματος του τριχώματος του κατοικίδιου σκύλου, διαφέρουν ανάλογα με τη ράτσα του. Υπάρχουν σκύλοι των οποίων το τρίχωμα χρειάζεται λίγη φροντίδα και άλλοι των οποίων το τρίχωμα χρειάζεται συχνή και επισταμένη περιποίηση. Υπάρχουν διάφορα είδη κουρευτικών μηχανών Pet, για να καλύψουν κάθε μία από τις παραπάνω ανάγκες.

Τύποι κουρευτικών μηχανών Pet[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι κουρευτικών μηχανών Pet, που διαφέρουν ως προς την αρχή λειτουργίας τους, την ισχύ τους, τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής τους κλπ. Οι μηχανές κουρέματος για σκύλους μπορεί να είναι ηλεκτρικές ή μηχανικές: Οι ηλεκτρικές θεωρούνται πιο επαγγελματικές, ενώ συνήθως είναι κατάλληλες για συχνή και έντονη χρήση. Οι μηχανικές ή χειροκίνητες μηχανές προορίζονται κυρίως για την περιποίηση της μουσούδας, των αυτιών, κλπ. Συνήθως, στη συσκευασία κάθε μηχανής περιλαμβάνονται βούρτσες καθαρισμού, λάδι και ειδικά προσαρτήματα με τα οποία μπορείτε να περιποιηθείτε διάφορα μήκη τριχώματος. Η ισχύς τους διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου για τον οποίο προορίζονται.

Στη συσκευασία κάθε μηχανής αναφέρονται συνήθως όλα τα χαρακτηριστικά της, προκειμένου να μπορεί ο επαγγελματίας groomer, ο κτηνίατρος, αλλά και ο απλός καταναλωτής εύκολα να επιλέξει αυτή που ταιριάζει στις δικές του ανάγκες. Για παράδειγμα, οι μηχανές Moser Pet, πάντα αναφέρουν στις συσκευασίες τους πληροφορίες όπως η ισχύς, το υλικό των λεπίδων, η γκάμα των κεφαλών που περιλαμβάνονται, τα επιπλέον εξαρτήματα, το βάρος της συσκευής, το μήκος του καλωδίου, την χώρα κατασκευής της μηχανής, αλλά και ενδεικτικά το μέγεθος των κατοικίδιων που δύναται να εξυπηρετήσει η κάθε μηχανή, αλλά και τα μέρη του σώματος του κατοικίδιου, στα οποία μπορεί επιτυχώς να χρησιμοποιηθεί.

Χρήση από κτηνιάτρους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντική και εκτενής είναι επίσης η χρήση των κουρευτικών μηχανών Pet και από κτηνιάτρους. Οι μηχανές αυτές είναι απολύτως απαραίτητες στους γιατρούς, προκειμένου να μπορούν να ξυρίσουν διάφορα μέρη του σώματος των ζώων, ώστε να μπορούν να επέμβουν σε αυτά. Το ξύρισμα συγκεκριμένης περιοχής του ζώου επιβάλλεται σε πολλές περιπτώσεις της κτηνιατρικής καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα πριν τη διεξαγωγή κάποιας χειρουργικής επέμβασης, για τον καθαρισμό και τη φροντίδα τραύματος, ακόμη και για τη διεξαγωγή απλών εξετάσεων ή τοποθέτησης ορού. Το ξύρισμα των σημείων είναι απαραίτητο καθώς, εκτός από το γεγονός ότι το τρίχωμα εμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή των άνω ιατρικών πράξεων, οι τρίχες αποτελούν συχνά εστίες μόλυνσης, ώστε η απομάκρυνση του τριχώματος είναι επιβεβλημένη και για λόγους υγείας και υγιεινής, για την αποφυγή μόλυνσης του σημείου της επέμβασης.

Συντήρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ηλεκτρικές λεπίδες πρέπει να λιπαίνονται συχνά. Κάθε μεγάλος κατασκευαστής ηλεκτρικών κουρευτικών μηχανών διαθέτει τη δική του μάρκα λάδι κλιπ μαλλιών. Οι λεπίδες μπορούν επίσης να συντηρούνται με ψεκαστικό αερόλυμα που λειτουργεί ως ψυκτικό, απολυμαντικό, λιπαντικό, καθαριστικό και προφυλάσσει έναντι της σκουριάς. Μπορείτε να δείτε από τι αποτελούνται τα προϊόντα αυτά, αναζητώντας στο διαδίκτυο το δελτίο δεδομένων ασφαλείας του κάθε προϊόντος. Το Wahl Clipper Oil, για παράδειγμα, είναι ορυκτέλαιο, συσκευασμένο σε μπουκάλι με σταγονόμετρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]