Κουρευτική μηχανή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σύγχρονη ηλεκτρική κουρευτική μηχανή χωρίς τις προστατευτικές "σκάλες".

Η κουρευτική μηχανή είναι συσκευή που χρησιμοποιείται για το κούρεμα των μαλλιών ανθρώπων και ζώων, συνήθως σε κοντό μήκος. Χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν με τη μορφή της χειροκίνητης μηχανής, για να κουρεύονται σύρριζα συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, όπως σε σχολεία, φυλακές και στρατώνες. Η πρωτόγονη αυτή μηχανή αντικαταστάθηκε από την ηλεκτρική κουρευτική μηχανή, που χρησιμοποιείται και για οικιακή χρήση, για περιποίηση μαλλιών αλλά και γενιών.

Χειροκίνητη κουρευτική μηχανή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χειροκίνητη ("ψιλή") κουρευτική μηχανή.

Ψιλή μηχανή είναι η κοινή ονομασία της χειροκίνητης κουρευτικής μηχανής που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν (και σήμερα από ελάχιστα πια κουρεία) για το πολύ βαθύ κούρεμα των μαλλιών του κεφαλιού, το οποίο λέγεται κούρεμα με την ψιλή. Η μηχανή αυτή αποτελείται από λεπτά και κοφτερά ελάσματα, που έχουν την ιδιότητα να εγκλωβίζουν τις τρίχες με το που θα εφαρμοστεί πάνω στο κεφάλι από τον κουρέα. Έτσι, ανάλογα με το πάχος που καταλαμβάνουν τα μεταλλικά ελάσματα, οι τρίχες κόβονται από τη ρίζα ή λίγο πιο μακριές, ενώ πέφτουν σε τούφες. Στη δεύτερη , μάλιστα, περίπτωση, μιλούσαν για "χοντρή" μηχανή, επειδή το πάχος των δοντιών στη μηχανή ήταν πιο μεγάλο από ότι στην "ψιλή".

Χρήση της ψιλής μηχανής γινόταν ευρύτατα και ανελλιπώς στο παρελθόν σε:

  • μαθητές του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου, για λόγους υγιεινής. Όσο μικρότερη ήταν η τάξη, τόσο πιο βαθύ ήταν το κούρεμα. Τα αγόρια των μεγαλύτερων τάξεων κουρευόντουσαν με τη "χοντρή" μηχανή. Το μέτρο καταργήθηκε για λίγο, το 1965 και επανήλθε στη διάρκεια της χούντας, για να καταργηθεί οριστικά στη δεκαετία του ' 70

[1].

  • νεοσύλλεκτους στρατιώτες ως το 1982, για λόγους καταπολέμησης των ψειρών και πειθαρχίας.
  • τεντιμπόηδες [2]νεαρούς τροφίμους αναμορφωτηρίων, κρατουμένους, συλληφθέντες από την αστυνομία, ιερόδουλες, ως μέσο τιμωρίας και παραδειγματισμού διά της διαπόμπευσης.

Ηλεκτρική κουρευτική μηχανή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα η χειροκίνητη κουρευτική μηχανή έχει πλέον σταματήσει να χρησιμοποιείται. Η έλευση της τεχνολογίας, το αντιαισθητικό αποτέλεσμα που παρουσίαζε για το κεφάλι του ψιλοκουρεμένου, αλλά και το πολλές φορές επώδυνο κούρεμα με τη χειροκίνητη, οδήγησαν στην υιοθέτηση της ηλεκτρικής κουρευτικής μηχανής. Αυτή συνέχισε να αποκαλείται "ψιλή" από ορισμένους, όταν η χρήση της γίνεται χωρίς τις προστατευτικές "σκάλες". Αποτέλεσμα αυτού είναι να κόβει τα μαλλιά ως το δέρμα, αφήνοντας μονάχα ένα ίχνος τριχών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Pathfinder.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2007. 
  2. Το Βήμα[νεκρός σύνδεσμος] Ρόδα, τσάντα και... κινητό-Πώς άλλαξαν οι παράμετροι της κοσμιωτάτης διαγωγής

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]