Κουράς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τατάρικη πάλη "Köräş".
Παραδοσιακή πάλη Khuresh στην Τούβα - Tos-Bulak. Αθλητικό φεστιβάλ Naadym το 2005.

Κουράς ονομάζεται ένα είδος πάλης από την περιοχή του Ουζμπεκιστάν. Η πάλη Kurash είναι το εθνικό άθλημα του Ουζμπεκιστάν.[1] Το άθλημα αυτό συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ασιατικών Αγώνων (Asiad - Asian Games: μεγάλη αθλητική εκδήλωση με αγώνες στην Ασία η οποία οργανώνεται από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Ασίας (Olympic Council of Asia (OCA))). Υπάρχει μια κίνηση να συμπεριληφθεί το άθλημα αυτό και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κανόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αντίπαλοι παλαιστές φοράνε χιτώνια. Ο ένας παλαιστής φοράει χιτώνα χρώματος πράσινο και ο άλλος χρώματος μπλε. Κατά την διάρκεια της πάλης ο παλαιστής προσπαθεί να ρίξει τον αντίπαλο κάτω στο έδαφος. Αν ο αντίπαλος πέσει κάτω με την πλάτη, τότε νικάει. Αν πέσει πλαγίως, τότε παίρνει πόντους. Αν πέσει με την κοιλιά ή τους γλουτούς ή ελαφρά πλαγίως τότε παίρνει λιγότερους πόντους. Η πάλη διακόπτεται από τον διαιτητή και ξεκινά από την όρθια θέση όταν ένας από τους παλαιστές πέσει κάτω με το γόνατο ή βγει εκτός ορίων. Οι αγωνιζόμενοι επιτρέπονται να τραβήξουν το παντελόνι του αντιπάλου και γενικά έχουν ελεύθερα πιασίματα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τουρκική λέξη güreş (yağlı güreş είναι η πάλη με λάδι - το εθνικό άθλημα της Τουρκίας), η Ουζμπεκική λέξη kuraş, η Ταταρική λέξη köreş είναι η ίδια λέξη στις διαφορετικές Τουρκικές διαλέκτους. Η λέξη αυτή υπάρχει σε όλες τις Τουρκικές διαλέκτους και σημαίνει πολεμική τέχνη και κυρίως αναφέρεται στην τέχνη της πάλης.

Η τέχνη της πάλης στην κεντρική Ασία αναπτύχθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια ως μια μορφή εξάσκησης για αυτοάμυνα αλλά και για την περίπτωση πολέμου. Τα ρούχα που χρησιμοποιούνται στην πάλη μιμούνται την πολεμική πανοπλία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kurash της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).