Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κουράι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ταταρικό κουράι

Το κουράι (μπασκιρικά: ҡурай, ταταρικά: quray) είναι ένα μακρύ ανοιχτό τελειωμένο φλάουτο με δύο έως επτά οπές και είναι το εθνικό όργανο των Μπασκίρ και των Τατάρων. Το όργανο είναι ένας τύπος τσόορ. Την 1η Μαρτίου 2018 το κουράι καταχωρήθηκε ως εδαφικό σήμα κατατεθέν του Μπασκορτοστάν και έλαβε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας[1][2].

Το πιο διαδεδομένο είδος κουράι είναι το κουράι φτιαγμένο από το στέλεχος του ομφαλίου φυτού, που ονομάζεται urals edgepistil ή Kamchatka pleurospermum (Pleurospermum uralense). Το στέλεχος ενός κουράι είναι 2-3 μέτρα. Ανθίζει τον Ιούλιο και στη συνέχεια ξεραίνεται τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Κόβεται τον Σεπτέμβριο και φυλάσσεται σε ξηρό και σκοτεινό μέρος. Το μήκος βρίσκεται με τη μέτρηση του πλάτους μιας παλάμης που περικλείει το στέλεχος ενός φυτού 8 με 10 φορές. Η πρώτη τρύπα πρέπει να γίνεται σε απόσταση τεσσάρων δαχτύλων από την κορυφή του φυτού, οι επόμενες τρεις τρύπες σε απόσταση δύο δάχτυλων η καθεμία και η πέμπτη στο πίσω μέρος σε απόσταση τριών δακτύλων από την τέταρτη τρύπα.

Το μήκος ενός θραύσματος είναι περίπου 510-810 χιλιοστά. Η διαπασών ενός κουράι αποτελείται από τρεις οκτάβες.

Το κουράι χρησιμοποιείται ως σόλο αλλά και ως σύνολο. Τώρα, ένα κουράι μπορεί να κατασκευαστεί από καπλαμά. Είναι πιο σταθερό και ο ήχος του είναι παρόμοιος με τον ήχο ενός φυσικού κουράι.

Εκτός από ένα κουράι γρασιδιού είναι γνωστοί και άλλοι τύποι κουράι:

  • σορ-κουράι - ένα είδος κουράι φτιαγμένο από τους Μπασκίρ που έζησαν στη στέπα όπου δεν αναπτύσσεται το φυσικό κουράι. Είναι κατασκευασμένο από γρασίδι στέπας και το μήκος του δεν είναι μεγαλύτερο από ένα μέτρο, αλλά είναι ευρύτερο στη διάμετρό του. Οι ειδικοί λένε ότι χρησιμοποιήθηκε για την κλήση σημάτων.
  • χάλκινο κουράι - ένα κουράι φτιαγμένο από χαλκό. Ωστόσο, οι ειδικοί απορρίπτουν τη χρήση αυτού του είδους κουράι, επειδή είναι επιβλαβή για την υγεία.

Τα ονόματα των γνωστών οργανοπαιχτών του κουράι περιλαμβάνουν τους Κουμπαγκούς-σασάν, Μπάικ-σασάν, Ι. Μουρζακάγιεφ, Γ. Αργκινμπάγιεφ, Γ. Ιτσιανμπάγιεφ, Ι. Ντιλμουχαμέτοφ, Γ. Σουλεϊμάνοφ, Κ. Ντιγιάροφ, Ρ. Ραχίμοφ, Γ. Γκαϋνετντινόφ, Α. Αϊτκούλοφ και Ρ. Γιουλντάσεφ.

Υπάρχουν πολλοί βραβευμένοι οργανοπαίχτες του κουράι, οι οποίοι είναι δαφνοστεφείς και νικητές διπλωμάτων των Διεθνών Μουσικών Λαϊκών Φεστιβάλ, των Διεθνών Φεστιβάλ Φοιτητών και Νέων και ρωσικών διαγωνισμών ερμηνευτών σπάνιων μουσικών οργάνων.

Υπάρχει μια εικόνα ενός λουλουδιού κουράι στην εθνική σημαία και το κρατικό έμβλημα του Μπασκορτοστάν.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Лейла Аралбаева. (1 Μαρτίου 2018). «Курай зарегистрировали в качестве территориального бренда Башкортостана». Башинформ. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2018. 
  2. «Patent of Russia». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2018. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Seryogina, Olesya (24 Οκτωβρίου 2007). «Musician's Seven Kurais». Culture. BASHvest. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2007. Music performed on this wonderful Bashkir national instrument is understandable and dear to all. 
  • Belaiev, Victor (1963). «The Formation of Folk Modal Systems». Journal of the International Folk Music Council 15: 4–9. doi:10.2307/836227.