Κουαρτέτο Σνάιντερχαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κουαρτέτο Σνάιντερχαν ήταν κουαρτέτο εγχόρδων. Πήρε την ονομασία του από το πρώτο του βιολί, τον Βόλφγκανγκ Σνάιντερχαν.

Ο Σνάιντερχαν γεννήθηκε στη Βιέννη το 1915 και υπήρξε μαθητής του Γιούλιους Βίνκλερ και του Όττοκαρ Σέβτσικ. Άρχισε την καριέρα του ως παιδί-θαύμα και 17 μόλις χρονών ανέλαβε τη θέση του κοντσερτίνο στη Συμφωνική ορχήστρα της Βιέννης. Το 1937 ήταν εξάρχων στην Κρατική Όπερα και λίγο αργότερα κάθισε δίπλα στον διάσημο Άρνολντ Ροζέ, στα πρώτα βιολιά της Φιλαρμονικής. Την άνοιξη του 1938, με τους εξάρχοντες αυτής της ορχήστρας, τον Όττο Στράσερ, τον Ερνστ Μόραβετς και τον Ρίχαρντ Κρότσακ, ίδρυσε το Κουαρτέτο του, το οποίο θεωρείται συνέχεια του «Ροζέ Κουαρτέτ».

Μετά από τη θριαμβευτική εμφάνιση του συγκροτήματος στο Φεστιβάλ της Βόννης, η εταιρία «Μουζικφρόιντε» κάλεσε το κουαρτέτο για μια σειρά συναυλιών. Στον πρώτο κύκλο έδωσε 32 συναυλίες με 29 διαφορετικά προγράμματα. Ο Στράσερ έλεγε ύστερα από καιρό, ότι είναι αδύνατο να ξεχάσει την πνευματική συνεργασία των τεσσάρων μελών, την επίμονη επεξεργασία τους πάνω σε κάθε μουσικό έργο, καθώς και την ερμηνευτική τους συνοχή, με το ίδιο εκφραστικό ύφος, κάτω από την καθοδήγηση του Σνάιντερχαν.

Το 1945, μετά τον πόλεμο, η δραστηριότητα του κουαρτέτου αναπτύχθηκε με συναυλίες στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, της Λουκέρνης και με εμφανίσεις σε όλη την Ευρώπη. Όταν το 1949 ο Σνάιντερχαν αποφάσισε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στις σολιστικές του παρουσίες, το Κουαρτέτο με το όνομά του, μετά από έντεκα χρόνια μουσικής προσφοράς, διαλύθηκε.

Ηχογραφήσεις του Κουαρτέττου διασώθηκαν ελάχιστες και είναι εκείνες που έγιναν στην Αυστριακή και τη Βαυαρική Ραδιοφωνία μέσα στη δεκαετία του ’40.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gottfried kraus: Das Sneiderhanquartett – Εκδ. Orfeo
  • Riemann Musik Lexikon – Εκδ. B. Schotts Söhns