Κοσμάς ο Μοναχός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοσμάς ο Μοναχός
Γενικές πληροφορίες
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
λατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
χριστιανός μοναχός
λόγιος

Ο Κοσμάς ήταν ελληνικής καταγωγής κληρικός και μοναχός του 7ου αιώνα, ανήκε στο δόγμα των Χαλκηδόνιων. Οποιαδήποτε γνώση έχουμε για τον Κοσμά προέρχεται από την αγιογραφία του 10ου αιώνα του Ιωάννη της Δαμασκού[1].

Ήταν λόγιος που έγινε δάσκαλος του Ιωάννη Δαμασκηνού και του θετού αδερφού του. Στους Χαλκηδόνιους πιστούς είναι γνωστός και ως Κοσμάς ο Σικελός[2]. Η παράδοση λέει ότι ήταν από την Βυζαντινή Καλαβρία όπου πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Σαρακηνούς όπου διασώθηκε από την εκτέλεση το 664 μ.Χ. στη Σικελία από έναν δικαστή από τη Δαμασκό που ονομαζόταν Σέργιος Ίμπν Μανσούρ, ήταν ο πατέρας του Ιωάννη Δαμασκηνού που τον πήρε μαζί του ως δάσκαλο του Ιωάννη[3] και του θετού αδερφού του Κοσμά[4].

Προφανώς, ο πατέρας του Ιωάννη συναντήθηκε με τον Κοσμά, που ήταν μορφωμένος και μιλούσε ελληνικά, στις ακτές της Σικελίας, όταν επρόκειτο να εκτελεστεί ο τελευταίος.[2]. Φώναζε δυνατά και όταν ρωτήθηκε γιατί ένας μοναχός κλαίει μπροστά στον θάνατο, απάντησε ότι θρηνούσε την απώλεια της γνώσης που είχε συγκεντρώσει, «γιατί ήξερε σχεδόν όλα που υπάρχουν κάτω από τον ήλιο» Σε απάντηση, ο πατέρας του Ιωάννη τον απελευθέρωσε και τον διόρισε ως δάσκαλο για τους γιους του[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «St. John Damascene». Catholic Encyclopedia. New Advent. 1913. http://www.newadvent.org/cathen/08459b.htm. Ανακτήθηκε στις 19 October 2011. 
  2. 2,0 2,1 Sahas, Daniel C. (1972). John of Damascus on Islam: The "Heresy of the Ishmaelites". Brill. σελίδες 39–40. ISBN 978-90-04-03495-2. 
  3. Fortescue, Adrian (1908). The Greek Fathers. Catholic Truth Society. σελ. 242. 
  4. Biedermann, H.M. (1999). «Kosmas v. Majuma». Lexikon des Mittelalters. 5. J.B. Metzler, σελ. 1458. 
  5. James, Croake (1892). Curiosities of Christianity. London: Methuen. σελ. 515.