Κονσέρν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Το κονσέρν είναι ένωση επιχειρήσεων τόσο σε οριζόντια όσο και σε κάθετη διάταξη, η οποία διατηρεί τη νομική αυτοτέλεια των συνενούμενων επιχειρήσεων, αλλά οι επιχειρήσεις που συνενώνονται συναποτελούν μια οικονομική ενότητα που συνεπάγεται και ενότητα διοίκησης. Δηλαδή ενώ κατά τη συνένωση διατηρούν τη νομική τους υπόσταση, χάνουν κατά ένα μέρος την οικονομική τους αυτοτέλεια και τη διοκητική τους αυθυπαρξία. Εδώ η ένωση των επιχειρήσεων είναι συμπαγής, διότι οι συνενούμενες επιχειρήσεις μέσω της ανταλλαγής των μετοχών τους δεσμεύουν αμοιβαία ένα μέρος του κεφαλαίου τους. Αναγκαία λοιπόν προϋπόθεση για να υπάρξει κονσέρν είναι η συνένωση των επιχειρήσεων που έχουν τη μορφή ανώνυμης εταιρίας.

Κατηγορίες κονσέρν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

α) Οργανικά κονσέρν. Οσα περιλαμβάνουν ομοειδείς επιχειρήσεις που ανήκουν σε διαδοχικά στάδια του κύκλου παραγωγής και της διάθεσης των αγαθών.

β) Ανόργανα ή κονσέρν κεφαλαίου. Οσα περιλαμβάνουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς οικονομικούς κλάδους.

Είδη κονσέρν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

α) Κονσέρν αμοιβαίας συμμετοχής κεφαλαίων που συγκροτούνται με την ανταλλαγή μετοχών.

β) Κονσέρν κεφαλαιακής ηγεσίας, στα οποία η ηγέτιδα επιχείρηση διαθέτει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των εξαρτημένων επιχειρήσεων.

γ) Τραστ - κονσέρν, στα οποία οι επιχειρήσεις που συγκεντρώνονται, μεταβιβάζουν στην ηγέτιδα επιχείρηση ολόκληρο το μετοχικό τους κεφάλαιο, διατηρώντας όμως τη νομική τους αυτοτέλεια.