Κομήτης Μπιέλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο κομήτης Μπιέλα το 1846, μετά τη διάσπασή του σε δυο μέρη

Ο Κομήτης Μπιέλα ή Κομήτης Βιέλα ή Κομήτης Γάσπαρ (επίσημη ονομασία 3D/Biela) ήταν ο κομήτης εκείνος που πρώτος πρόσφερε τις περισσότερες πληροφορίες για την πιθανή σύνθεση των ουρανίων αυτών σωμάτων και τη σχέση τους με τις βροχές μετεώρων. Ανακαλύφθηκε από τον Γουλιέλμο Μπιέλα (G. Biela) το 1826 από τον οποίο και φέρει το όνομά του. Κάποιες μέρες όμως αργότερα παρατηρήθηκε στη Σικελία και από τον γάλλο αστρονόμο Γκαμπάρ εκ του οποίου και φέρεται κατ' άλλους ως Κομήτης Γκαμπάρ.

Ο Κομήτης αυτός διαπιστώθηκε ότι ήταν περιοδικός και ανήκε στην οικογένεια του Διός με περίοδο 6 ετών, 7 μηνών και 13 ημερών. Ενώ λοιπόν επανέρχοταν κανονικά ανά 6,6 έτη περίπου, έξαφνα το 1845 παρατηρήθηκε να παρουσιάζει ένα τεράστιο διόγκωμα στη κεφαλή του το οποίο και τελικά αποκόπηκε και απομακρύνθηκε από το κυρίως σώμα του κομήτη, ενώ γέφυρα φωτεινής ύλης ένωνε τα δύο πλέον χωριστά μέρη του.

Στην επόμενη εμφάνισή του το 1852 ο κομήτης φαίνονταν διπλός και από τότε δεν επανήλθε. Όταν τέλος στις 27 Νοεμβρίου του 1872 η Γη πέρασε από το σημείο εκείνο της τροχιάς της που διασταυρωνόταν με την τροχιά του άλλοτε κομήτη, παρατηρήθηκε μια έντονη βροχή μετεώρων (διαττόντων αστέρων) που ανέρχονταν σε εκατομμύρια, η οποία και προερχόταν από αναρίθμητους κόκκους υλικού που διέσπειρε ο κομήτης κατά μήκος της τροχιάς του. Οι κόκκοι αυτοί φθάνοντας στην ατμόσφαιρα της Γης υπερθερμαίνονταν από τη τριβή τους με τα μόρια της ατμόσφαιρας και εξατμίζονταν. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και το 1885 την ίδια ημερομηνία όταν και πάλι η Γη πέρασε από το σημείο της άλλοτε τροχιάς του Κομήτη Μπιέλα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Κωστάκης, Ν. Χασάπης "Κοσμογραφία" Αθήναι 1969.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]