Κοινότητα των Βολλανδιστών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κοινότητα των Βολλανδιστών (γαλλικά: Société des Bollandistes‎‎) ή απλούστερα Οι Βολλανδιστές είναι μια ένωση λογίων, φιλολόγων και ιστορικών (που αρχικά ήσαν όλοι Ιησουΐτες, ενώ τώρα περιλαμβάνει και μη-Ιησουΐτες) οι οποίοι από τις αρχές του 17ου αιώνα μελετούν τα Συναξάρια και τη λατρεία των αγίων στον Χριστιανισμό. Στην επίσημη ιστοσελίδα τους αυτοπεριγράφονται ως "ένα ερευνητικό ινστιτούτο Ιησουϊτών αφιερωμένο στην κριτική μελέτη της ελληνικής, λατινικής, ανατολικής και λαϊκής αγιογραφικής λογοτεχνίας καθώς και στην ιστορία των αγίων και των λατρειών τους. Προέρχεται από το μεγάλο εγχείρημα του Acta Sanctorum που ξεκίνησε ο Ζαν Μπολάν το 1643."[1]

Ιωάννης Βολλάνδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιωάννης Βολλάνδος

Οι Βολλανδιστές πήραν το όνομά τους από τον Ζαν Μπολάν (Jean Bolland) ή Ιωάννη Βολλάνδο (1596–1665). Αυτός ήταν επιμελητής σπουδών στο κολέγιο των Ιησουϊτών του Mechelen. Μετά το θάνατο του Heribert Rosweyde (1569–1629), λέκτορα στο κολλέγιο Ιησουϊτών του Douai ο οποίος στον ελεύθερο χρόνο του συνέλεγε πληροφορίες για αγίους, από τις οποίες το 1615 συνέγραψε το έργο "Vitae Patrum", ο Bolland κλήθηκε να επανεξετάσει τα γραφόμενά του. Έτσι, ο Bolland συνέχισε τις εργασίες αυτές, οι οποίες οδήγησαν στους Βίους αγίων (Acta Sanctorum), την σπουδαιότερη έκδοση των Βολλανδιστών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Société des Bollandistes is a Jesuit research institute dedicated to the critical study of Greek, Latin, Oriental and vernacular hagiographic literature as well as to the history of the saints and their cults. It originates from the great enterprise of the Acta Sanctorum launched by Jean Bolland in 1643.

Εξωτερικοί δεσμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]