Κοινωνική καινοτομία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κοινωνική καινοτομία ονομάζεται μια νέα λύση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα, που είναι πιο αποδοτική, πιο αποτελεσματική, πιο βιώσιμη σε σχέση με τις υπάρχουσες λύσεις και η αξία που δημιουργείται αφορά κυρίως στην κοινωνία από ότι τα άτομα.[1]

Η κοινωνική καινοτομία μπορεί να είναι ένα προϊόν, μια παραγωγή, μια διαδικασία ή τεχνολογία, αλλά μπορεί να είναι επίσης μια αξία, μια ιδέα, μια νομοθεσία, ένα κοινωνικό κίνημα, μια παρέμβαση ή κάποιος συνδυασμός των ανωτέρω. Δεν είναι απαραίτητο να είναι συνδεδεμένη, ως έννοια και πρακτική, μόνο με την κοινωνική επιχειρηματικότητα, αλλά μπορεί και όντως διατρέχει οικονομικούς φορείς του δημόσιου, του ιδιωτικού και του λεγόμενου τρίτου ή κοινωνικού τομέα[2].

Η Κοινωνική Καινοτομία δεν αφορά μόνο στην οικονομική διάσταση, δεν είναι μονόπλευρη, δεν πρέπει να υποκαθιστά το κράτος και την αυτοδιοίκηση στις βασικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες και στους δημότες, δεν πρέπει να αποτελεί εκχώρηση αρμοδιοτήτων για τις οποίες έχει εξουσιοδοτηθεί από τον λαό στο πλαίσιο των συνταγματικών υποχρεώσεων, στο πλαίσιο του δημοκρατικού και κοινωνικού συμβολαίου με τον λαό[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. James A. Phills Jr., Kriss Deiglmeier, & Dale T. Miller, 2008, Rediscovering Social Innovation, SSIR
  2. Τζουβελέκας, Μανώλης (2019). Συστημικές Καινοτομίες στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία: Χτίζοντας συνεταιριστικές δομές βιώσιμης και αρμοστικής οικονομίας στην Ελλάδα (αδημοσίευτη Διδακτορική Διατριβή). Αθήνα: Πάντειο Πανεπιστήμιο. σελ. 126. 
  3. Τζουβελέκας, 2019, σ. 136

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]