Γαλλικό Κοινοβούλιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κοινοβούλιο της Γαλλίας)
Γαλλικό Κοινοβούλιο

Parlement français
Είδος
ΤύποςΔιθάλαμο
ΣώματαΓερουσία
Εθνοσυνέλευση
Τόπος συνεδριάσεων
Versailles Palace.jpg
Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Κογκρέσο)
Ιστοσελίδα
parlement.fr

Το Γαλλικό Κοινοβούλιο (γαλλικά: Parlement français) είναι το διθάλαμο νομοθετικό σώμα της κυβέρνησης της Γαλλίας, αποτελούμενο από την Γαλλική Γερουσία (Sénat) και την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας (Assemblée nationale). Κάθε σώμα διεξάγει νομοθετικές συνελεύσεις σε διαφορετική τοποθεσία στο Παρίσι: η Γερουσία χρησιμοποιεί το Παλάτι του Λουξεμβούργου και η Εθνοσυνέλευση το Παλάτι των Βουρβόνων.

Κάθε σώμα έχει τις δικές του ρυθμίσεις και κανονισμούς. Ωστόσο, προβλέπονται κοινές συναντήσεις στον ίδιο χώρο, κατά τη διάρκεια του Γαλλικού Κογκρέσου (Congrès du Parlement français), που συνέρχεται στο Παλάτι των Βερσαλλιών, προκειμένου να διορθωθεί και να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της Γαλλίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γαλλικό κοινοβούλιο, ως νομοθετικό σώμα, δεν θα 'πρεπε να συγχέεται με τα διάφορα κοινοβούλια του παλαιότερου καθεστώτος (Ancien Régime) στη Γαλλία, τα οποία ηταν δικαστικά σώματα με συγκεκριμένες πολιτικές λειτουργίες.

Το Κοινοβούλιο, με την σύγχρονη ερμηνεία του όρου, εμφανίστηκε στη Γαλλία κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Η μορφή του - μονοθάλαμο, διθάλαμο, ή πολυθάλαμο - και οι λειτουργίες του έχουν λάβει διάφορες μορφές κατά τη διάρκεια διαφορετικών πολιτικών καθεστώτων και σύμφωνα με τα διάφορα Γαλλικά συντάγματα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Parlement français της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).