Γαλλικό Κοινοβούλιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γαλλικό Κοινοβούλιο

Parlement français
Είδος
ΤύποςΔιθάλαμο
ΣώματαΓερουσία
Εθνοσυνέλευση
Τόπος συνεδριάσεων
Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Κογκρέσο)
Ιστοσελίδα
parlement.fr

Το Γαλλικό Κοινοβούλιο (γαλλικά: Parlement français) είναι το διθάλαμο νομοθετικό σώμα της κυβέρνησης της Γαλλίας, αποτελούμενο από την Γερουσία (Sénat) και την Εθνοσυνέλευση (Assemblée nationale). Κάθε σώμα διεξάγει νομοθετικές συνελεύσεις σε διαφορετική τοποθεσία στο Παρίσι: η Γερουσία χρησιμοποιεί το Παλάτι του Λουξεμβούργου και η Εθνοσυνέλευση το Παλάτι των Βουρβόνων.

Κάθε σώμα έχει τις δικές του ρυθμίσεις και κανονισμούς. Ωστόσο, προβλέπονται κοινές συναντήσεις στον ίδιο χώρο, κατά τη διάρκεια του Γαλλικού Κογκρέσου (Congrès du Parlement français), που συνέρχεται στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, προκειμένου να διορθωθεί και να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της Γαλλίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γαλλικό κοινοβούλιο, ως νομοθετικό σώμα, δεν θα πρέπει να συγχέεται με τα διάφορα κοινοβούλια του παλαιότερου καθεστώτος (Ancien Régime) στη Γαλλία, τα οποία ήταν δικαστικά σώματα με συγκεκριμένες πολιτικές λειτουργίες.

Το Κοινοβούλιο, με την σύγχρονη ερμηνεία του όρου, εμφανίστηκε στη Γαλλία κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Η μορφή του - μονοθάλαμο, διθάλαμο, ή πολυθάλαμο - και οι λειτουργίες του έχουν λάβει διάφορες μορφές κατά τη διάρκεια διαφορετικών πολιτικών καθεστώτων και σύμφωνα με τα διάφορα Γαλλικά συντάγματα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]