Κοιμήσου, αγάπη μου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοιμήσου, αγάπη μου
ΣκηνοθεσίαΝτάγκλας Σερκ[1]
ΠαραγωγήΤσάρλς Ρότζερς και Μαίρη Πίκφορντ
ΣενάριοΣι Έντφιλντ και Λέο Ρόστεν
ΠρωταγωνιστέςΚλοντέτ Κολμπέρ[2], Ρόμπερτ Κάμινγκς[2], Ντον Αμέχ[2], Ρίτα Τζόνσον[2], Τζορτζ Κουλούρις[2], Ράλφ Μόργκαν[2], Κέι Λουκ[2], Ρέιμοντ Μπερ[2], Χέιζελ Μπρουκς[2], Τζέιμς Φλέιβιν[2], Κουίνι Σμιθ[2], Μάρεϊ Άλπερ και Λίλιαν Ράντολφ
ΦωτογραφίαΤζόζεφ Βάλενταϊν
ΜοντάζΛιν Χάρισον
ΔιανομήUnited Artists και Netflix
Πρώτη προβολή1948, 27  Ιανουαρίου 1948 (Λος Άντζελες)[3] και 16  Μαρτίου 1948 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[3]
Διάρκεια97 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Κοιμήσου, αγάπη μου (αγγλικά: Sleep, My Love) είναι δραματικό φιλμ νουάρ αμερικανικής παραγωγής του 1948 σε σκηνοθεσία Ντάγκλας Σερκ και σενάριο των Σεντ Κλερ Μακέλγουεϊ και Λέων Ρόστεν. Πρωταγωνιστούν η Κλοντέτ Κολμπέρ, Ντον Αμίτσε και Ρόμπερτ Κάμινγκς.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλούσια, αλλά άτεκνη Άλισον Κόρτλαντ έχει μια αξιοζήλευτη ζωή: ένα πολυτελές αρχοντικό στο Σάτον Πλέις της Νέας Υόρκης και έναν ένα καλοσυνάτο σύζυγο, τον αρχιτέκτονα Ρίτσαρντ Κόρτλαντ. Όμως περίεργα πράγματα αρχίζουν να της συμβαίνουν. Ξυπνά σε ένα τραίνο χωρίς να ξέρει πώς πήγε εκεί, και μια κουτή γριούλα, η Γκρέις που εισβάλει να την βοηθήσει βρίσκει ένα μικρό όπλο στην τσάντα της Άλισον. Εν τω μεταξύ πίσω στο σπίτι, ο Ντικ ενημερώνει για το συμβάν τον αστυνομικό Στρεκ, λεγοντας του ότι δεν καταλαβαίνει τη συμπεριφορά της γυναίκας του. Καθώς ο Ντικ ζητά από τον αστυνομικό να βρει τη σύζυγό του προτού πάθει κάτι, μορφάζει από έναν τραυματισμό στο χέρι του και παραδέχεται απρόθυμα ότι το έγινε από εκπυρσοκρότηση του όπλου του την ώρα που το καθάριζε…

Η Άλισον τηλεφωνεί στον σύζυγο της από τον σιδηροδρομικό σταθμό τρομαγμένη για αυτό που της συνέβει, και εκείνος της ανακοινώνει ότι έχει ειδοποιήσει την αστυνομία, η οποία και φροντίζει να την παραλάβει και να την οδηγήσει με ασφάλεια στο αεροδρόμιο για να επιστρέψει πίσω στην Νέα Υόρκη. Κατά την διάρκεια της πτήσης η Άλισον θα γνωρίσει τον Μπρους Έλκοτ, ο οποίος φαίνεται ότι έχει ερωτευτεί την παντρεμένη αλλά δυστυχισμένη Άλισον.

Με την επιστροφή στο σπίτι της, ο σύζυγός της Ντικ της προτείνει να αρχίσει να βλέπει τον ψυχίατρο δρα Ράινχαρτ. Αλλά αποδεικνύεται ότι ο Ράινχαρτ που εμφανίζεται είναι ψεύτικος, και στην πραγματικότητα είναι ο Τσαρλς Βέρνεϊ, ένας φωτογράφος που προσλαμβάνεται από τον Ντικ για να τον βοηθήσει στο σχέδιο του, το οποίο είναι να οδηγήσει την Άλισον να αυτοκτονήσει και να κληρονομήσει τα χρήματά της.

Ο Μπρους Έλκοτ φτάνει στο σπίτι της Άλισον ακριβώς την ώρα που η ίδια ετοιμάζεται, προφανώς υπό ύπνωση, να πηδήξει από το μπαλκόνι της και να αυτοκτονήσει. Ο Μπρους καταφέρνει την τελευταία στιγμή και σώζει την Άλισον, ενώ δείχνει να μην πείθεται από την εξήγηση του Ντικ, για έναν μυστηριώδη άντρα που βγήκε από το σπίτι τους.

Ο Μπρους αρχίζει να παρακολουθεί τον Ντικ, οπου διαπιστώνει την ξαφνική επίσκεψη του στο στούντιο του Βέρνεϊ. Ο Ντικ συναντά εκεί την ερωμένη του, τη Δάφνη, όπου της ανακοινώνει ότι το ίδιο βράδυ θα τελειώσει μια για πάντα με την Άλισον. Κατά την αποχώρηση του Ντικ απο το στούντιο του Βέρνεϊ, ο Μπρους υποδυόμενος τον πελάτη ζητά απο τον Βέρνεϊ να του βγάλει μια φωτογραφία διαβατηρίου, όπου ανακαλύπτει σοκαρισμένος ότι ο φωτογράφος είναι ο ψεύτικος ψυχίατρος Ράινχαρτ, βρίσκοντας ένα βιβλίο σε ένα συρτάρι με τον τίτλο Φάρμακα για υπνώση.

Ο Μπρους φεύγει γρήγορα απο το στούντιο και ζητά από τον φίλο του τον Τζίμι να πάει στην αστυνομία και να τους ενημερώσει για τα ευρήματα που βρήκε, ενώ ο ιδιος κατευθύνεται προς το σπίτι της Άλισον για να προλάβει τις εξελίξεις. Ο Ντικ, εν τω μεταξύ στο σπίτι, υπνωτίζει την Άλισον και της δίνει εντολές να σκοτώσει τον Βέρνεϊ και στην συνέχεια να αυτοκτονήσει. Ο Βέρνεϊ ανακαλύπτει ότι έχει προδοθεί απο τον Ντικ και στην συνέχεια πυροβολεί τον Ντικ και τον σκοτώνει. Ο Μπρους μπαίνει μέσα και αρχίζει να κυνηγά τον Βέρνεϊ, εως ότου εκείνος στην προσπάθεια του να ξεφύγει από τον φεγγίτη θα πέσει στο κενό και θα σκοτωθεί. Η ταινία κλείνει με τον Μπρους να ανακοινώνει στην Άλισον ότι έφτασε η ώρα να εγκαταλείψει για πάντα αυτό το σπίτι.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σεναριο της ταινίας προέρχεται από μια ιστορία του Λέον Ρόστεν που είχε κυκλοφόρησει σε συνέχειες σε περιοδικά. Τον Νοέμβριο του 1946 τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά αγοράστηκαν από την Triangle Productions, μιας εταιρείας αποτελούμενη από τη Μαίρη Πίκφορντ, τον σύζυγο της Μπάντι Ρότζερς και τον Ραλφ Κον.[4][5] Ήταν η πρώτη ταινία της Πίκφορντ μετά από έντεκα χρόνια (με την τελευταία της να είναι η Gay Desperado) αν και οι Κον και Ρότζερς είχαν παράγει ταινίες για την Comet Productions. Η Πίκφορντ συμμετείχε στην έγκριση του ηθοποιού και του σεναρίου.[6] Τον Απρίλιο του 1947, ο Ντον Αμίτσι δεχθηκε τον ρόλο του πρωταγωνιστή, ενώ ο Ντάγκλας Σερκ επιλέχθηκε ως σκηνοθέτης.[7] Λίγο αργότερα προστέθηκαν στο βασικό καστ η Κλοντέτ Κολμπέρ και ο Ρόμπερτ Κάμινγκς.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0040798/. Ανακτήθηκε στις 28  Απριλίου 2016.
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 www.imdb.com/title/tt0040798/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 28  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0040798/releaseinfo/. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2023.
  4. Jacqueline White Wins 'Baldpate' Femme Lead Schallert, Edwin. Los Angeles Times 13 Nov 1946: A2.
  5. Pickford's New Work Thrills Her: Producing Pictures Revives Glamour of Reign as Star Scheuer, Philip K. Los Angeles Times 20 July 1947: C1.
  6. Your Life' -- Mary Pickford, Producer -- Addenda By THOMAS F. BRADY. New York Times 15 June 1947: X5.
  7. M'CAREY WILL DO NEW RKO COMEDY New York Times 15 Apr 1947: 29
  8. GROSS BUYS RIGHTS TO FILM 'MRS. MIKE' By THOMAS F. BRADY New York Times 29 Apr 1947: 32.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]