Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κοίλες φλέβες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η ανθρώπινη καρδιά και οι κοντινές δομές, με την άνω (superior vena cava) και την κάτω κοίλη φλέβα (inferior vena cava) σημειωμένες στην αριστερή πλευρά της εικόνας.

Στην ανατομία, οι κοίλες φλέβες είναι δύο μεγάλες φλέβες (μεγάλα αγγεία) που επιστρέφουν αποξυγονωμένο αίμα από το σώμα στην καρδιά. Στους ανθρώπους είναι η άνω κοίλη φλέβα και η κάτω κοίλη φλέβα, όπου και οι δύο καταλήγουν στον δεξιό κόλπο.[1] Βρίσκονται ελαφρώς εκτός κέντρου, προς τη δεξιά πλευρά του σώματος.

Ο δεξιός κόλπος δέχεται αποξυγονωμένο αίμα μέσω του στεφανιαίου κόλπου και δύο μεγάλων φλεβών που ονομάζονται κοίλες φλέβες. Η κάτω κοίλη φλέβα (ή η ουραία κοίλη φλέβα σε ορισμένα ζώα) ταξιδεύει προς τα πάνω παράλληλα με την κοιλιακή αορτή με αίμα από το κάτω μέρος του σώματος. Είναι η μεγαλύτερη φλέβα στο ανθρώπινο σώμα.[2]

Η άνω κοίλη φλέβα (ή η κρανιακή κοίλη φλέβα στα ζώα) βρίσκεται πάνω από την καρδιά και σχηματίζεται από τη σύγκλιση της αριστερής και της δεξιάς βραχιονοκεφαλικής φλέβας, οι οποίες περιέχουν αίμα από το κεφάλι και τα χέρια.

  1. "vena cava". Dictionary.com. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2013.
  2. "What is the largest vein in the human body?" MadSci Network: Anatomy. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2013.