Κλωντ Σαπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κλωντ Σαπ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Claude Chappe (Γαλλικά)
Γέννηση25  Δεκεμβρίου 1763[1][2][3]
Brûlon[4]
Θάνατος23  Ιανουαρίου 1805[2][3][5]
Παρίσι[4]
Αιτία θανάτουπνιγμός
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο του Περ-Λασαίζ (48°51′33″ s. š., 2°23′43″ v. d.)
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[6]
ΣπουδέςΕθνική Στρατιωτική Πρυτανεία
Λύκειο Πιερ-Κορνέιγ[7]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεφευρέτης
μηχανικός
Οικογένεια
ΓονείςIgnace Chappe
ΑδέλφιαIgnace Chappe
René Chappe
Pierre François Chappe
Abraham Chappe
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κλωντ Σαπ (Claude Chappe,1763-1805), Γάλλος στην καταγωγή, θεωρείται ο εφευρέτης του οπτικού τηλεγράφου στη νεότερη εποχή.

Γέννηση και καταγωγή του Σαπ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κλωντ Σαπ γεννήθηκε στη Μπρυλόν στις 25-12-1763, γόνος αριστοκρατικής οικογενείας και συγκεκριμένα γιος βαρώνου. Ωστόσο, η οικογένειά του υποστήριξε τη Γαλλική Επανάσταση.

Ο οπτικός τηλέγραφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οπτικός τηλέγραφος συνίστατο σε ένα πρακτικό σύστημα τηλεπικοινωνιών. Το σύστημα αυτό προϋπέθετε την ύπαρξη σταθμών τηλεγράφου. Ο κάθε σταθμός ήταν εφοδιασμένος με ένα σύστημα αξόνων, ελεγχομένων από σχοινιά και τροχαλίες, οι οποίοι διαμορφώνονταν με κατάλληλους χειρισμούς σε γράμματα του αλφαβήτου ή σε κωδικά σημεία. Με τηλεσκόπιο ο επόμενος σταθμός έβλεπε το οπτικό σήμα του προηγουμένου σταθμού και το αναμετέδιδε, επαναλαμβάνοντας με το σύστημα αξόνων που διέθετε, το ίδιο οπτικό σήμα ώστε να γίνει ορατό από τον επόμενο σταθμό κ.ο.κ. Λόγω της ενεργούς συμμετοχής της οικογένειας του Σαπ στη Γαλλική Επανάσταση και του ότι ένας από τους τέσσερις αδελφούς του Σαπ, ο Ιγνάτιος Σαπ (Ignace Chappe, 1760–1829) , ήταν μέλος της Νομοθετικής Συνελεύσεως, η Νομοθετική Συνέλευση αποφάσισε τη σύνδεση του Παρισιού με τη Λιλ με ένα σύστημα σταθμών οπτικού τηλεγράφου. Το 1792 με ένα σύστημα δεκαέξι σταθμών, τοποθετημένων ανά δεκατέσσερα χιλιόμετρα, εξασφαλίστηκε η επικοινωνία ανάμεσα στο Παρίσι και στη Λιλ. Το 1794 ο οπτικός τηλέγραφος μετέδωσε στα Παρίσι, μέσα σε μία (1) ώρα, την είδηση της κυριεύσεως από τους Αυστριακούς της πόλεως Conde sur l' Escaut. To σύστημα αντιγράφτηκε ευρέως και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης χρησιμοποίησε το σύστημα του οπτικού τηλεγράφου για να συντονίσει το γαλλικό κράτος, τις κτήσεις του και τον γαλλικό στρατό. Το σύστημα του οπτικού τηλεγράφου χρησιμοποιήθηκε από το Γαλλικό Κράτος μέχρι το 1846, οπότε αντικαταστάθηκε από το σύστημα του ηλεκτρικού τηλεγράφου.

Θάνατος του Κλωντ Σαπ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1805 ο Κλωντ Σαπ, σε ηλικία 42 ετών, αυτοκτόνησε πέφτοντας σε ένα πηγάδι, στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στο Παρίσι. Οι λόγοι της αυτοκτονίας του ανάγονται σε ασθένειά του ή σε συκοφάντηση από αντιπάλους του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Marc Gocel, La télégraphie aérienne, t. 1 : La Télégraphie Aérienne de A à Z, Florange, Les Presses du Tilleul, 2001
  • Beyer, Rick, The Greatest Stories Never Told, A&E Television Networks / The History Channel, ISBN 0-06-001401-6