Κλεομένης ο Κυνικός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κλεομένης ο Κυνικός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0η χιλιετία π.Χ.
Θάνατος3ος αιώνας π.Χ.
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφιλόσοφος

Ο Κλεομένης (περ. 300 π.Χ.) ήταν Κυνικός φιλόσοφος, μαθητής του Κράτη του Θηβαίου.[1] Με τη σειρά του, ο Κλεομένης λέγεται ότι είχε διδάξει τον Τίμαρχο τον Αλεξανδρέα και τον Εχεκλή τον Εφέσιο.[2]

Ο Κλεομένης συνέγραψε ένα έργο, τον Παιδαγωγικό, από το οποίο ο Διογένης ο Λαέρτιος διέσωσε το εξής ανέκδοτο σχετικώς με τον Διογένη τον Κυνικό[3]:

Ο Κλεομένης στο έργο του «Παιδαγωγικός» γράφει ότι οι φίλοι του Διογένους ήθελαν να τον εξαγοράσουν όταν είχε πουληθεί ως δούλος. Εκείνος όμως τους αποκαλούσε ανόητους για τούτο, επειδή, όπως έλεγε, τα λιοντάρια δεν είναι οι δούλοι αυτών που τα ταΐζουν, αλλά εκείνοι που τα ταΐζουν είναι στο έλεός τους. Ο φόβος, προσέθετε είναι το χαρακτηριστικό του δούλου, ενώ τα άγρια θηρία κάνουν τους ανθρώπους να τα φοβούνται.

Η σημασία αυτού του χωρίου είναι ότι αποτελεί μία παλαιότερη χρονικά αναφορά στην ιστορία της αιχμαλωσίας του Διογένους από πειρατές, που τον πούλησαν ως δούλο στα δουλοπάζαρα της Κορίνθου. Η αναφορά αυτή, ως παλαιότερη, δίνει αξιοπιστία στην άποψη ότι η συγκεριμένη ιστορία είναι αληθινή.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. R. Bracht Branham & Marie-Odile Goulet-Cazé: The Cynics: The Cynic Movement in Antiquity and Its Legacy, 2000, σελ. 392
  2. Διογένους Λαερτίου Βίοι φιλοσόφων, vi. 95
  3. Διογένους Λαερτίου Βίοι φιλοσόφων, vi. 75